80% от продадените смартфони са били с бързо зареждане в началото на 2023 г.

Стефан Николов Последна промяна на 25 юли 2023 в 12:50 440 0

FastCharger

Снимка Xiaomi

80% от продадените смартфони са били с бързо зареждане в началото на 2023 г.

Продажбите на смартфони с възможност за бързо зареждане (над 10 вата) представляват почти 80% от световния пазар на смартфони през първото тримесечие на 2023 г., в сравнение със 74% през първото тримесечие на 2022 г. и 29% през първото тримесечие на 2018 г., според доклада Global Quarterly Smartphone Fast Charging Report на Counterpoint Research. Все по-широкото разпространение на смартфони, поддържащи бързо зареждане, се дължи на непрекъснато нарастващото използване на тези мобилни устросйтва и непрекъснатото усъвършенстване на хардуера.

Трите фактора

Анализаторите от Counter Point Research изброяват факторите, на които се дължи този ръст. Първият е, че почти половината от всички потребители на смартфони прекарват поне пет часа на ден пред екраните на своите устройства. Вторият е, че с помощта на смартфона потребителите поддържат връзка с приятелите и семейството си, сърфират в интернет, прехвърлят съдържание и играят игри. Последният е свързан с напредъка в технологиите за смартфони, като например широкото разпространение на 5G свързаността и подобренията в камерите, дисплеите и процесорите, увеличиха изискванията за мощност на смартфона, като същевременно подобриха цялостното потребителско изживяване.

Тези фактори от своя страна доведоха до търсенето на смартфони, които могат да се зареждат по-бързо, за да се осигури непрекъсната работа за минимум един цял ден. В резултат на това брандовете за смартфони осъзнаха значението на възможностите за бързо зареждане и започнаха да ги включват в портфолиото си.

Бързото зареждане вече е характерна черта

Китайските брандове използват бързото зареждане като предимство за привличане на потребители. Така например realme и Xiaomi предлагат смартфони с възможности за зареждане с мощност над 200 W. Освен това Xiaomi и OPPO наскоро представиха смартфони с впечатляващите 300W зарядна мощност. Тези брандове имат за цел да осигурят изключително бързи скорости на зареждане, което да даде възможност на потребителите да зареждат телефоните си в рамките на само няколко минути.

Въпреки че бързото зареждане вече се е превърнало в стандартна функция в ценовия сегмент над 200 долара, сега производителите на смартфони се фокусират върху осигуряването на зареждане с по-висока мощност в този сегмент, за да постигнат възможно най-бързи скорости на зареждане. През първото тримесечие на 2023 г. средната мощност на смартфоните с бързо зареждане в световен мащаб достигна 34 W, в сравнение с 30 W през първото тримесечие на 2022 г. и 18 W през първото тримесечие на 2018 г. Смартфоните, които могат да осигурят мощност над 30 W, могат да заредят напълно изтощен телефон за приблизително един час. Зареждането на смартфон в рамките на един час може да бъде привлекателен търговски аргумент за производителите на смартфони.

Преди няколко години беше обичайно смартфоните да се зареждат с часове. Но сега вече е нормално зареждането да става за час или по-малко, като най-бързите постигат пълно зареждане от нулата само за няколко минути. Въпреки това надпреварата за по-бързо зареждане е достигнала точката на намаляваща възвръщаемост и през следващите години очакваме изместване на акцента към други области на технологиите в смартфоните.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !