„Виваком“ ще индексира цените по абонаментните планове от февруари

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 06 януари 2023 в 20:33 2818 0

Vivacom Store

Снимка Vivacom

„Виваком“ ще индексира цените по абонаментните планове от февруари

„Виваком“ обяви, че ще индексира цените по съществуващите си договори с абонати през февруари 2023 г. Причината е високата инфлация в страната през изминалата година, която се засили до рекордните 15.8% за последните 25 години. Телекомът обяви, че ще повиши цените с до 2 лева с ДДС за повечето си планове в сметките за февруари. Точният размер ще стане ясно именно през следващия месец, когато държавата обяви официалните нива на поскъпване в страната.

Компанията цитира Националния статистически институт (НСИ), че за първите 11 месеца на 2022 г. се отчита инфлация в размер на 15.8%. Институцията също така прогнозира тези нива да се запазят за цялата изминала година. На базата на тях, „Виваком“ налага индексацията, която е и записана като възможност в дългосрочните договори.

Телекомът се позовава на общите условия в абонаментните планове, в които е записана подобна клауза. Повишаването на месечните такси ще обхване всяка основна и допълнителна услуга. Индексацията обаче няма да важи за някои планове. Обновеният абонамент Unlimited, който беше представен през септември например няма да поскъпне, защото е пуснат в края на годината. Другите изключения ще са доскорошните клиенти на придобитите оператори N3 и Net1, които все още имат активни договори.

Години наред, българските телекоми включваха клауза за индексация на база инфлация, но досега не я бяха активирали. През декември 2021 г. те решиха да го направят заради силното поскъпване на електроенергията за промишлени цели. Тогава инфлацията беше едва 3% на годишна база и затова имаше индексация през февруари 2022 г. Високите нива на поскъпването на цените през изминалата година най-вероятно ще накара и другите два оператора да последват примера на „Виваком“ през следващите дни.

В края на 2021 г. се активираха държавните регулатори, заради идеята на телекомите да индексират не само за изминаващата година, но за 24 месеца назад. След активиране на институциите, операторите промениха намеренията си и коригираха цените само за инфлацията през 2021 г. Сега обаче нямаме подобна идея, с което се изпълняват и регулациите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !