United Group придобива „Булсатком“ и дава заявка за лидерство в България

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 09 ноември 2023 в 15:27 1070 0

United Group Bulsatcom

Снимка United Group

United Group придобива „Булсатком“ и дава заявка за лидерство в България

Собственикът на „Виваком“ – United Group обяви на 8 ноември, че придобива сателитния оператор „Булсатком“. Новината беше съобщена от телеком групата. С което телекомът дава заявка за пълноценно лидерство на телеком пазара, когато става дума за класически конвергирани услуги, коментира специализирания сайт TechTrends. След приключване на сделката операторът ще бъде безспорен лидер при фиксирания сегмент. При мобилния, компанията скъсява ударно дистанцията спрямо втория – „Йеттел“ и е въпрос на време там да се постигне паритет.

Придобиването за момента е само обявено и тепърва ще преминава през регулаторно одобрение. Няма изнесени детайли за цената на сделката, нито дали са свързани с допълнителни условия. Останалите два телекома няма да позволят толкова лесно подобна концентрация на пазарен дял и инфраструктурен ресурс. Те скочиха „на нож“ при предходната новина, че „Виваком“ ще получи фиксираната мрежа на „Булсатком“ след поредица от противоречиви трансакции.

Така, въпреки неочакваното обявяване, заради очаквания регулаторен натиск, директното придобиване на „Булсатком“ от „Виваком“ идва като логичен завършек на цялата история. Дали Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще позволи приключване на сделката е един много добър въпрос, на който тепърва ще търсим отговора.

Косвени индикации за стратегията на телекома може да открием в начина на осъществяване на купуването. „Виваком“ не придобива пряко „Булсатком“, а това става чрез компанията-майка United Group. Потенциална идея е балканската група да се опита да убеди регулаторите, че ще оперира сателитния доставчик отделно от своя основен телеком в страната. Така, ще се запази конкуренцията, но само на хартия.

Все пак, структурата на собственост на „Виваком“ беше изчистена и United Group седи прозрачно в края на веригата. С което дори двете компании да оперират независимо на българския пазар те ще се водят в някаква степен като свързани юридически лица.

Има и друг момент, United Group вече допуснаха прецедента, като получиха фиксираната инфраструктура от „Булсатком“ те я прехвърлиха веднага на „Виваком“. С което шансът да се повтори такава трансакция след финализирането е огромен. Независимо, че самата сделка е сключен от групата. Самите параметри, като точна сума и други условия все още не са известни, но може да излязат при регулаторното разглеждане и при изтичане на финансовите отчети на United Group.

Пълното придобиване на сателитния оператор ще отвори доста въпроси относно конкуренцията, особено в сегмента на платена телевизия. „Булсатком“ беше последният независим играч на българския пазар, който да не е част от основното трио оператори.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !