Телекомите най-накрая се разбраха с военните за честотите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 октомври 2023 в 14:45 784 0

Mig-29

Снимка Красимир Грозвев/Wikimedia Commons

В момента честотите се използват от бойната ни авиация

След десетилетия спорове и преговори, трите телекома най-накрая достигнаха до споразумение за освобождаване на ключовите честоти в 700MHz и 800MHz. Новината беше съобщена от БНТ, които се позовават на пресслужбата на Министерски съвет (МС). Оригиналното съобщение засега не е публикувано. Честотите ще бъдат предоставени на операторите, посредством тръжна процедура от страна на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Те ще бъдат използвани съвместно между телекомите и военните, като на определени летища и обекти ще бъдат изградени т.нар. санитарни зони. В тях ще действа наземното комуникационно оборудване на Министерството на отбраната и съответно няма да осигурява мобилно покритие от частните компании. Договорката затова беше подписана преди месеци между отделните ведомства и телекомите, като трябваше да бъде финализирана след провеждането на полевите тестове.

Освобождаването на честотите е последната част в пълното разгръщане на 4G и 5G мобилните мрежи. Радиоспектърът в 700MHz и 800MHz ще позволи осигуряването на национално покритие на тези технологии, тъй като има най-стабилен и силен сигнал на големи разстояния. От МС по този повод се похвалиха, че това ще отключи и 748 млн. евро по проекти свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, но не даде конкретика кои точно. В одобрената от Брюксел версия отпаднаха редица проекти свързани именно с изграждането на 5G инфраструктура.

Телекомите ще платят милиони за държавния бюджет за разрешителните и годишните лицензионни такси. Компаниите обаче си договориха с управляващите понижение на тарифите и новите честоти ще им излязат по-евтино.

Стара идея на МО беше, парите от лицензите на честотите, които държат да им бъдат предоставени. Средствата след това да се използват за превъоръжаване. Това най-вероятно ще се случи, защото паралелно с решението на МС за освобождаване на радиоспектъра се подписа и такова намиране на въоръжение за новите модулни патрулни кораби, които са възложени за построяване през 2020 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !