Световен недостиг на оптични кабели заплашва дигиталната трансформация и 5G мрежите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 25 юли 2022 в 12:45 6628 0

Оптични кабели

Снимка Lars Kienle/Unsplash

Оптични кабели

За все повече потребители, бързият интернет щ идва по мобилните телефони, благодарение на 5G. Безжичната връзка наистина се разпространява по въздуха, но само частично. До мобилните клетки, сигналът с разпространява в повечето случаи по високоскоростни оптични кабели. Масовата модернизация на мобилните мрежи и изграждането на допълнителни центрове с данни води до недостиг на оптика и силно поскъпване на този ключов компонент.

Високите цени и потенциалния дефицит поставят под заплаха плановете на телекомите и на правителствата в съответните региони за скоростна дигитализация на обществения живот. Операторите продължават с модернизацията и разгръщането на 5G мрежи, а държавните ведомства – се опитват да изградят по-добра свързаност между различните публични институции. България, например, пренасочи почти всички средства от Плана за възстановяване и устойчивост за свързаност към изграждането и ъпгрейдването на държавната оптична мрежа (ЕЕСМ). Окончателната и приета от Брюксел версия предвижда общо 631 млн. лева, които ще могат да се използват по един или друг начин за тази цел, пише сайтът TechTrends.

Удвоени разходи

Най-засегнати са Европа, Индия и Китай, като цените за оптични кабели са се увеличили с близо 70% от най-ниската си стойност през март 2021 г. досега. Средната стойност за км. оптика скача от 3.70 долара за 6.30 долара. Това показват данните на изследователската фирма Cru Group, цитирана от Financial Times.

Пандемията и цялостната инфлация понижи капиталовите инвестиции на телекомите. Въпреки това, интересът към дигитални услуги расте с големи скорости, което налага операторите да продължат модернизацията, а технологичните гиганти Amazon, Google, Microsoft и Facebook да разширяват своите центрове за данни и изграждането на нови магистрални кабели. Ситуацията е същата и на държавно ниво – Европейският съюз видя възможността да форсира дигитализацията на Стария континент и задели допълнителни пари, чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Правителствата по целия свят си сложиха амбициозни цели за повишаване на свързаността и 5G.

„Поради факта, че разходите за разгръщане на мрежи изведнъж се удвоиха, сега тези амбициозни планове се поставят под въпрос дали ще бъдат изпълнени“, коментира Майкъл Финч, анализатор в Cru, цитиран от FT.

Недостиг и поскъпване на компоненти

Според анализаторската компания, търсенето на оптични кабели е нараснало с 8.1% за първото полугодие на годишна база. Китай заема най-голям дял с 46%, докато Северна Америка има най-голям ръст на потреблението с 15%. В същия момент доставките вече идват с големи закъснения, които вече варират от 20 седмици до дори една година. Поскъпването подчертава неизменен дефицит на компоненти за оптичната инфраструктура, допълват експертите.

Вече има недостиг на хелий, който заема ключова роля в производството на оптичните кабели. Той се използва за охлаждане на стъклото в оптиката. Индустриалният хелий поскъпна със 135% за последните две години, заради прекъсвания на производството му в основните заводи в Русия и САЩ. С 50% е поскъпнал силициевият тетрахлорид, който също е ключов за производството на оптични кабели. Всичко това води до големи опасения сред самите разработчици на оптика.

„В професионалната ми кариера не съм виждал подобен инфлационен натиск“, коментира Уендел Уикс, главен изпълнителен директор на Corning, най-големият производител на оптични кабели в света. Компанията е от 70-те години на миналия век на пазара и има ключова роля в развитието на технологията. Corning в момента се опитва да засили производството, за да може да посрещне голямото търсене от телекоми, правителствени компании и технологични гиганти. Дружеството планира строежа на нови заводи в САЩ и Европа.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !