Starlink се превръща в мобилен оператор чрез своите нови сателити

Стефан Николов Последна промяна на 15 януари 2024 в 14:19 640 0

SpaceX

Снимка SpaceX

Това стана с помощта на новите сателити Starlink D2D, изведени в орбита преди малко повече от седмица

SpaceX изпрати и получи първите текстови съобщения, изпратени чрез мобилния оператор T-Mobile. Това стана с помощта на новите сателити Starlink D2D, изведени в орбита преди малко повече от седмица. Проектът има за цел да осигури сателитна интернет връзка с обикновените стандартни мобилни телефони, така че клиентите на T-Mobile да могат да останат онлайн, дори когато се намират в район без покритие на нито една мобилна мрежа.

SpaceX заяви, че възнамерява през 2024 г. да започне публично да предлага услугите за изпращане на текстови съобщения, което ще става съвместно с T-Mobile, като през 2025 г. планира да разшири предлагането, като включи глас, данни и интернет на нещата. В световен мащаб SpaceX си партнира в Канада с Rogers, с Optus в Австралия, с KDDI в Япония и други.

Engadget уточнява, че тези комуникационни услуги изискват по-големи, специализирани версии на сателитите Starlink с D2D (direct-to-device) възможности. SpaceX изстреля първите шест от тях на 2-ри януари, приключвайки първите тестове без каквито и да било проблеми.
"В понеделник, 8-ми януари, по-малко от 6 дни след изстрелването, изпратихме и получихме първите текстови съобщения от и към немодифицирани мобилни телефони на земята до нашите нови сателити в космоса, използвайки мрежата на TMobile, което показва, че системата работи", пише SpaceX в своя блог.

В рамките на обявяването на схемата главният изпълнителен директор на T-Mobile Майк Сиверт заяви, че една такава технология е като поставянето на базова станция за мобилни телефони в небето. Той допълни, че един ден това би могло да премахне мъртвите зони и ще позволи на хората много по-лесно да се свързват с близките си, дори ако те се намират насред океана.

SpaceX се похвали в X (бившата социална мрежа Twitter) със снимка на два телефона, които си разменят текстови съобщения, изпратени чрез сателитите Direct to Cell.

От SpaceX заявиха, че системата, която работи с LTE/4G (но не и с 5G протоколите), все пак е малко по-сложна от едни базови станции в небето. Тъй като сателитите се движат с десетки хиляди мили в час спрямо Земята, данните между тях трябва да се предават безпроблемно. Доплеровото изместване, закъсненията във времето и сравнително ниската мощност на предаването на смартфоните също трябва да бъдат отчетени.

Двете компании не са първите, които тестват подобна система. Работейки съвместно със специализираната в областта на комуникациите компания AST SpaceMobile, през април AT&T успешно проведе първия двупосочен сателитен аудиоразговор в своята мрежа, като се обади на номер в Япония с помощта на смартфона Samsung Galaxy S22. AT&T също така се оплака пред FCC, че планът на SpaceX и T-Mobile е "крайно незадоволителен" по отношение на риска от възникването на вредни смущения в наземните мрежи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !