SpaceX представи нова портативна антена Starlink Mini с размерите на раница

Мария Иванова Последна промяна на 27 юни 2024 в 20:03 574 0

Starlink Mini

Снимка SpaceX

Starlink Mini

Космическата компания на Илон Мъск SpaceX представи нова преносима версия на своя продукт за сателитен интернет, наречена Starlink Mini. Тази компактна антена е достатъчно малка, за да се побере в раница и предоставя високоскоростен интернет, дори и в движение.

Мобилната мини антена Starlink Mini тежи 2,5 кг. с поставката, което е около 60% от теглото на стандартна антена Starlink. Тя е с размерите на дебел лаптоп и включва вграден Wi-Fi рутер.

Въпреки компактния си размер, Starlink Mini може да осигури максимални скорости на сваляне от над 100 мегабита в секунда. За захранването ѝ се изисква източник USB-C PD с минимална мощност 100 вата. Това означава, че можете да захранвате антената в продължение на два-три часа от мощни захранващи банки като Anker Prime с капацитет от 27 650 mAh или малко повече от час с по-малки преносими батерии с капацитет 10 000 mAh.

В САЩ комплектът Mini струва 599 долара, което е със 100 долара повече от стандартната антена. Освен това, за да бъде добавена услугата Mini Roam към потребителския Residential план за 120 долара, абонатите ще трябва да плащат допълнителни 30 долара на месец. Услугата предоставя до 50 гигабайта мобилни данни, като допълнителни данни са достъпни за 1 долар на гигабайт.

Въпреки че Starlink Mini е новост в САЩ, тази услуга вече се предлага в Колумбия, Салвадор, Гватемала и Панама. В тези страни клиентите могат да закупят Starlink Mini с плановете Mini Service или Mobile-Regional Service. Интересното е, че в тези региони няма ограничения за данни или скорост при използването на Mini. Въпреки това, използването на антената в движение или в океана не е разрешено.

От SpaceX планират с течение на времето да разширят обхвата на новата си услуга до повече пазари, като първите Starlink Minis се очаква да се появят от следващия месец. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, описва Mini като “чудесен евтин вариант за добра резервна интернет връзка, ако стационарният ви телефон прекъсне”.

Милиардерът уверява в своя публикация в социалната мрежа X, че инсталирането на Starlink Mini отнема по-малко от пет минути. Според него този продукт ще промени начина, по който хората използват интернет.

SpaceX продължава да разширява мрежата и продуктовите си предложения Starlink, откакто услугата дебютира през 2020 година. Според компанията в орбита има около 6000 сателита Starlink, които свързват повече от 3 милиона клиенти в 100 държави.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !