PPF Group преговаря с араби за продажбата на „Йеттел“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 30 юни 2023 в 18:39 303 0

yettel bg hq

Снимка Yettel

PPF Group преговаря с араби за продажбата на „Йеттел“

Чешкият фонд PPF Group води преговори за продажбата на оператора „Йеттел България“. От няколко седмици се провеждат разговори с Etisalat – телеком конгломератът от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Компанията от Персийския залив има амбициите да не го придобие напълно, а да вземе само контролен дял. Като освен българския оператор се спрягат още и телекомите под бранда Yettel в Унгария и Сърбия. Информацията е по източници на „Капитал“, като от компанията също така потвърждават пред изданието, че се водят такива разговори. Детайлите обаче остават оскъдни и неофициални.

Директните разговори между Etisalat и PPF Group са започнали преди няколко седмици. Като от чешката група потвърждават за тяхното провеждане.

"PPF Group и компанията Emirates Telecommunications Group (e&) са в ранен етап на преговори за формирането на потенциално партньорство, чрез което да проучват различни възможности за стратегическо сътрудничество в Централна и Източна Европа (с изключение на Чешката република), които да са от взаимна полза за двете бизнес групи", коментира пред "Капитал" Леош Рузек, комуникационен директор на PPF Group.

Според изданието, разговорите вече са преминали към фаза Due diligence, което означава задълбочен финансов и структурен одит. Това отнеме още около месец-два след което ще се вземе окончателно решение дали да има сделка и при какви параметри. После идва преминаването през одобрение от регионалните и потенциално европейски регулатори.

Etisalat не искат да придобиват трите телекома в България, Унгария и Сърбия, а по-скоро да вземат контролен дял, което е минимум 25%. В сделката също така се включват и инфраструктурните дружества CETIN, които оперират в трите страни. PPF Group беше една от първите телеком конгломерати, които отделиха мрежите от търговските операции на своите оператори в региона.

Към точно колко дял се стремят Etisalat няма потвърждение. Контролен дял означава, че арабската компания ще може да назначи свой директор в борда на Yettel и CETIN. В първата компания, PPF Group ще се стреми да запази мажоритарен контрол. Във втората, чешката група вече продаде 30% на сингапурския инвестиционен фонд GIC и там може да остане просто като най-голям акционер.

Etisalat има силно присъствие в Близкия изток и Северна Африка. Ако се стигне до сделка с PPF Group това ще бъде най-голямата европейска инвестиция на компанията от ОАЕ. Също така, това ще бъде и вторият инвеститор от Персийския залив в българския телеком сектор. В началото на 2023 г. саудитската TAWAL придоби мобилните кули на „Виваком“ и на цялата United Group в региона.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !