MWC 2023: Експерти прогнозират как 6G ще промени света

Мария Иванова Последна промяна на 01 март 2023 в 13:31 680 0

6G in MWC 2023

Снимка Rhodes

MWC 2023: Експерти прогнозират как 6G ще промени света

Шестото поколение мобилни мрежи (6G) е една от любимите теми за дискусии на Световния мобилен конгрес (MWC) тази година. На специално организирана сесия по време на събитието експертни лектори от компании като Samsung, Telefonica, Европейската космическа агенция (ЕКА) и др. представиха вижданията си за бъдещето на новата технология.

И въпреки че никой от телекомуникационните гиганти на MWC не беше категоричен как точно ще работи 6G, мнозина обещават нов свят на дигитална взаимосвързаност, какъвто не сме виждали досега - с холографски комуникации, 3D локализация и автономни превозни средства във въздуха и на земята. Това, което със сигурност се знае за следващото поколение мобилна комуникация е, че няма да е тук скоро - експертите очакват тя да навлезе чак около 2030 година.

Все пак на MWC 2023 бяха разкрити няколко вълнуващи аспекта на 6G, за които ще ви разкажем в следващите редове.

Главният научен сътрудник в Telefonica Research Николас Куртелис прогнозира от сцената на форума, че навлизането на 6G ще увеличи капацитета на мрежата с около 500 пъти. Според него новото поколение мобилна комуникация ще увеличи данните, които могат да бъдат прехвърлени, както и скоростта, с която това ще се случва.

Експертите са на мнение, че поради големия мащаб на свързаните устройства и данни около нас, това е необходимо да стане възможно най-скоро. Юе Уанг, ръководител на 6G изследванията в Samsung Research UK, посочва, че ще има около 500 милиарда свързани машини до 2030 г., което е 59 пъти повече от населението на света.

Експертът допълва, че се наблюдава годишен ръст на мобилния и интернет трафик с 55%. Главната причина за него е, че светът става все по-свързан с автономните превозни средства и развитието на виртуалната (VR) и добавената (AR) реалност. Според Уанг 5G технологията не само, че ще се наложи да се бори, за да постигне този мащаб, но също така би била екологично неустойчива. Той дава за пример, че обучението на един AI модел може да отдели толкова въглероден диоксид, колкото пет автомобила за целия им живот. Ето защо очакванията към 6G технологията са не само да бъде по-мощна и бърза, а и по-екологична.

Лекторите в панела подчертаха колко по-стабилни ще бъдат 6G мрежите и от потребителска гледна точка. Надеждата е, че 6G, със способността си да преминава от „2D към 3D“ и много по-добрата локализация на устройствата, ще сложи край на прекъсването на сигнала, когато се качим в асансьор например.

Приложенията на 6G ще включват също по-прецизно производство в областта на роботиката, автономните превозни средства и дори интерфейсите “мозък-компютър”. „Кинетичното съдържание“ и „съдържанието, генерирано от AI“ ще бъдат много по-достъпни в 6G мрежите, както и дигиталните реплики. Така например студентите по медицина могат да бъдат обучавани чрез използване на холографски пациенти, където могат безопасно да правят грешки толкова пъти, колкото им е необходимо. Поради честотната лента на 6G, образованието чрез шлемове за виртуална реалност се очаква също да стане по-достъпно. А това може да означава истински тласък за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие (особено важни за нововъзникващите икономики).

Междувременно на форума в Барселона стана ясно, че Ericsson и Keysight ще се присъединят към Nokia, Fujitsu и NEC, които помагат на японския мобилен оператор DoComo в неговите 6G разработки от миналия юни. Работата с Ericsson ще се фокусира върху новите 6G безжични интерфейси, а тази с KeySight - върху тестовете за разпространение на новата комуникация.

Въпреки че много детайли за бъдещото шестото поколение мобилни мрежи все още не са ясни, експертите взели участие в Световния мобилен форум, са прави, че 2030 г. ще изглежда много по-различно от 2023 година.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !