LG тества успешно 6G в Германия

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 15 септември 2022 в 15:09 2338 0

LG 6G Test

Снимка LG

LG 6G Test

В началото на септември южнокорейската компания LG успешно тества безжичен пренос на данни през 6G мобилна връзка. Експериментът се е провел в Германия и е сред един от първите такива в „терахерцовия“ диапазон. За такъв се смятат радиочестоти над 100GHz, конкретният тест на LG е постигнат в диапазон между 155GHz и 175GHz. Концепцията за терахерцовата технология на мобилните мрежи започна да се изкристализира през 2021 г., когато влече като част от потенциалните възможности на шестото поколение (6G). Тестовете са извършени съвместно с берлинските институти Fraunhofer HHI и Franhofer IAF.

LG постига успешен пренос на данни в този диапазон на дистанция от над 320 метра в открита среда. Това е значително постижение, предвид факта, че колкото по-къса е вълната (по-висока честота – бел. ред.), толкова по-бързо и лесно заглъхва тя. Разстоянието също не е избрано случайно – технологичните компании са поставили за референтна дистанция от 250 метра за връзка между макро клетки в градска среда. Експериментът на LG показва, че използването на терахерцовата технология може да я покрие.

6G базирано на честотите над 100GHz имат сравнително малък обхват и може да се наблюдава загуба на мощност от предаването до приемането. За да разрешат този проблем, LG, Fraunhofer HHI и IAF проектират заедно усилвател на мощност, който може да увеличи силата на предаването, и усилвател на приемника с нисък шум, който подобрява качеството на входящия сигнал.

„С успеха на последната ни демонстрация, ние сме една стъпка по-близо до реализирането на 6G скорост от 1 terabit (TB) в секунда както във вътрешни, така и във външни градски райони,“ каза д-р Ким Бьонг-хун, технически директор и изпълнителен вице-президент на LG Electronics.

LG започна да интегрира тези технологии в последния си модулен дизайн, което ще улесни серийното производство и съответно скъси пътя до пазарната им реализация. Също така, това поставя все по-напред южнокорейската компания в развитието на мобилните технологии. LG излезе от бизнеса със смартфони, но заедно със Samsung започнаха да напредват в телекомуникационното оборудване. 6G опитите на първата компания засвидетелстват за развитието ѝ в тази област.

Разработването на новата мобилна технология тепърва започва. Дискусиите относно стандартизацията на 6G мрежата, се очаква да започнат около 2025 г., а търговското ѝ разгръщан е планирано за 2029 г. Новото поколение трябва да надгради 5G по отношение на скорост на връзката, забавяне и по-висока надеждност. 6G се очаква да бъде още по-голям фактор при разгръщането на свръхсвързаната икономика, Интернет на нещата (IoT) и др.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !