КЗК разреши пак на „Виваком“ да придобие малки оператори

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 03 юли 2023 в 18:30 691 0

Vivacom

Снимка Виваком

КЗК разреши пак на „Виваком“ да придобие малки оператори

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши отново сделките на „Виваком“ за придобиването на няколко регионални интернет и ТВ оператора. През декември 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) ги върна на регулатора за преразглеждане, с мотиви, че не е изготвен достатъчно обстоен пазарен анализ. Сега, Комисията потвърждава своето първоначално решение.

КЗК публикува на сайта си решението на 29 юни, а на 3 юли другите два телекома - „А1 България“ и „Йеттел“ изразяват своето безпокойствие за конкуренцията в някои региони на страната ако сделките бъдат финализирани.

Тезите им са еднакви – според тях, с разрешаването на придобиването на „Нетуъркс България“, „ТВН Дистрибуция“, „Телнет“ и „Телко инфраструктура“, „Виваком“ ще получи контрол от близо 70% и 50% от пазара за достъп на интернет в областите Русе, Варна, Разград, Силистра и в град София. Което ще даде на телекомът доминиращо пазарно влияние в продажбата на едро в съответните региони.
Сделките се оспорват от близо две години като Административният съд в София връща решението на КЗК за преразглеждане, а след това ВАС потвърждава мнението на магистратите от първа инстанция.

От PPF Group, които са собственици на „Йеттел“ и инфраструктурното звено „ЦЕТИН“, добавят, че решението на КЗК е притеснително и от гледна точка на предстоящото разглеждане на друга сделка – тази за фиксираната инфраструктура на „Булсатком“.

„Ако предложеното придобиване бъде одобрено, то ще доведе до пълна концентрация на целия национален пазар и инфраструктурна мощ, далеч надхвърлящи нормалните прагове, признати на всички останали пазари в Европейския съюз“, отбелязват от PPF Group.

През последните две години „Виваком“ предприе редица сделки за консолидация на пазара за фиксирани услуги, като изкупи малки регионални оператори. Това помогна на компанията да увеличи своя дял абонати на домашен интернет и платена телевизия. По-важното е добавеното голямо количество фиксирана инфраструктура, което придава на телекома предимство при предоставянето на свързаност на едро. Освен за мрежата на „Булсатком“, „Виваком“ придоби още софийските „Нет1“, „КомНет София“, пловдивския N3 и вече споменатите „Нетуъркс България“, „ТВН Дистрибуция“, „Телнет“ и „Телко инфраструктура“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !