Аджит Пай напуска шефския пост във Федералната комисия по комуникации на САЩ

Offnews Последна промяна на 01 декември 2020 в 10:36 4781 0

Ajit Pai

Добри новини за привържениците на мрежовата неутралност в САЩ, а и по целия свят. Нейният голям противник Аджит Пай напуска поста председател на американската Федерална комисия по комуникации. Това ще стане на 20 януари 2021 година.

Въпреки че новината засяга предимно регулацията на съобщенията в САЩ, тя има значение и за останалата част от света, доколкото в тази страна са позиционирани голям брой от най-важните онлайн услуги, използвани от милиарди потребители на планетата.

Напускането на Пай ще стане на същия ден, на който се очаква Джо Байдън да се закълне като новия президент на Съединените американски щати. Припомняме, че Пай беше назначен на поста си от сегашния президент Доналд Тръмп, заменяйки Том Уилър, който пък напусна през 2017 г. при встъпването в длъжност на самия Тръмп.

Том Уилър беше привърженик на мрежовата неутралност - основополагащ принцип при доставката на интернет услуги, според който операторите са длъжни да предлагат достъп до всички ресурси в мрежата и то с еднаква скорост, вместо да приоритизират някои от тях или да ограничават други.

Днес може и да ни се струва нормално да отворим всеки сайт, който поискаме, но нещата можеше и да изглеждат по различен начин. Ако мрежовата неутралност не се беше наложила още в зората на интернет, днес можеше вместо пълноценен интернет достъп, да имаме достъп до различни пакети от сайтове и приложения, според политиката на всеки оператор. Мислете си например за пакетите от телевизии, които ви предоставя вашият кабелен доставчик. Аджит Пай беше противник на мрежовата неутралност и при своето управление се опита да въведе някои регулации, които макар и в малка степен я нарушаваха.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !