„А1 България“ и „Йеттел“ оспорват сделката за „Булсатком“

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 13 ноември 2023 в 13:50 719 0

Bulsatcom

Снимка Булсатком

Булсатком

„А1 България“ и „Йеттел“ ще оспорят сделката между техния главен конкурент „Виваком“ и един от водещите ТВ доставчици „Булсатком“. Двата телекома се противопоставят на подобно придобиване и обявиха, че така третият играч в сектора ще получи господстващо влияние на пазара за платена ТВ. Както и ще създаде предпоставки за такова и при доставката на домашен интернет.

Позицията на „А1 България“ е доста остра, като според тях „планираната сделка на United Group за „Булсатком“ е недопустимо арогантна и в разрез с пазарните правила за лоялна конкуренция“. От „Йеттел“ подчертаха, че сливането ще доведе до „недопустима концентрация на особено висок пазарен дял – един участник ще контролира над 60% от националния пазар на разпространение на телевизия и над 40% от пазара на достъп до интернет“.

Двете компании подчертаха, че това сливане се е подготвяло още от края на 2022 г., когато собственик на сателитния оператор става бившия главен акционер и доскорошен член на управителния съвет на „Виваком“ Спас Русев. Самият български бизнесмен финансира тази сделка чрез заем от собственика на телекома – United Group. Кредитът беше обезпечен с цялата мрежова инфраструктура на „Булсатком“. Мобилните кули бяха обединени с всички останали от групата и веднага продадени на саудитската Tawal.

Въпреки, че тази сделка пак мина през компанията-майка United Group, фиксираната мрежа беше предадена на „Виваком“. Тези трансакции се случиха в края на 2022 г. и последната за кабелната инфраструктура се оспорва от другите два телекома. Именно тези процеси се описват от тях като „скрито придобиване“. Тази теза беше първоначално отречена от „Виваком“, но сега е напът да се повтори, като отново сделката минава първо през United Group.

„А1 България“ и „Йеттел“ заедно обявиха, че ще се възползват от всички законови средства да оборят тази сделка. От United Group обявиха, че тя тепърва ще преминава през одобрението на антимонополния регулатор, в чиято роля е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Самата КЗК разреши поредица от по-малки сделки между „Виваком“ и регионални кабелни и интернет доставчици през последните две години. Чрез тях, телекомът си върна лидерските позиции във фиксирания сегмент. Може би затова от „А1 България“ дори коментират, че ще сезират и европейските институции. Телекомът пусна до медиите и инфографика, в която описват историята на придобиването на сателитния оператор от „Виваком“:

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !