Задават се подобрения за средния и нисък клас смартфони с новите Snapdragon 6 и 4 Gen 1

Това включва технологии с изкуствен интелект, разширени възможности по отношение на свързаността, както и по-висока ефективност

Павлин Луканов Последна промяна на 07 септември 2022 в 14:13 1230 0

Snapdragon

Снимка Qualcomm

Snapdragon

Qualcomm анонсира два нови мобилни чипсета, предназначения за устройства от среден клас Snapdragon 6 Gen 1 и за такива от бюджетния сегмент, Snapdragon 4 Gen 1. От компанията споделят, че с новите си предложения въвеждат функционалности, които са типични за по-високия клас. Това включва технологии с изкуствен интелект, разширени възможности по отношение на свързаността, както и по-висока ефективност. Добавени са и някои полезни опции при снимане.

Snapdragon 6 Gen 1

Новият чипсет в средния клас включва троен ISP с поддръжка за до 108-мегапикселови сензори и по светли снимки. Добавени са функционалности като изчислителен HDR, което се случва за първи път в тази серия чипове. Snapdragon 6 включва също така 7-мо поколение AI Engine за три пъти по-добра производителност при задачи с изкуствен интелект спрямо предшественика си. Чипът се изработва по 4-нанометров процес.

Snapdragon 6 Gen 1 е подходящ и за гейминг, тъй като по данни на компанията постига с до 35% по-бързо графично рендиране и до 40% по-бърза обработка на данни. Поддържа се HDR картина при над 60 кадъра в секунда и е добавен 5G модемът Snapdragon X62. Така максималните скорости на трансфер са до 2.9 гигабита в секунда (Gbps) при изтегляне. Чрез FastConnect 6700 е добавена и Wi-Fi 6E свързаност, което се случва з апърви път в серията.

Snapdragon 4 Gen 1

Това е първият 6-нанометров чипсет в серия Snapdragon 4, като благодарение на това е подобрена и енергийната ефективност. Чипът постига до 15% по-висока графична и 10% по-висока процесорна производителност. И тук е добавен троен ISP с Multi-Frame Noise Reduction за ограничаване на шума в снимките и се поддържат до 108-мегапикселови сензори.

От компанията добавят Qualcomm AI Engine, който се справя по-ефективно със задачите свързани с изкуствения интелект. Освен това се поддържат функционалности като винаги включени гласови асистенти и е налично шумопотискане. Snapdragon 4 използва 5G модем Snapdragon X51, с който на теория се поддържат скорости на изтегляне до 2.5Gbps. Освен това има и FastConnect 6200 за Wi-Fi и Bluetooth свързаност.

Кога?

Още с анонса на новите чипове стана ясно, че Snapdragon 4 Gen 1 ще дебютира с предстоящия iQOO Z6 Lite. От компанията потвърждават, че чипът ще се появи в устройства още това тримесечие. Що се отнася до Snapdragon 6 Gen 1, първите модели с него би трябвало да видим през първото тримесечие на 2023 г.

През годините сме свидетели на все повече функционалности, които си проправят път от високия клас устройства до средния, а дори и в по-достъпния класове. Сега Qualcomm прави нови стъпки в тази насока, като вгражда нови възможности по отношение на технологиите с изкуствен интелект, както и поддръжка за по-качествена фотография в тези класове.

Определено ще е интересно да видим как се справят новите Snapdragon 4 Gen 1 и Snapdragon 6 Gen 1, като поне при първия това ще стане по-скоро.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !