X забавя трафика към редица сайтове, които не се харесват на Илон Мъск

Павлин Луканов Последна промяна на 16 август 2023 в 11:34 424 0

X HQ

Снимка X/Twitter

X забавя трафика към редица сайтове, които не се харесват на Илон Мъск

X, компанията позната доскоро като Twitter, изглежда е използвала практика за забавяне на скоростта, с която потребителите имат достъп до New York Times, Facebook и други организации и конкуренти. Така при кликване върху линк в X към някой от таргетираните сайтове е трябвало да се изчака около пет секунди преди достигане до целевата страница, това сочат данни от тестове проведени от The Washington Post.

Директните конкуренти на X, които са засегнати включват Facebook, Instagram, Bluesky и Substack, но и някои новинарски сайтове като Reuters и The Times. В миналото те са споделяли уязвителни публикации за Главния изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск. По-рано през седмицата, след като практиката беше разкрита, X преустанови процеса за някои от сайтовете, премахвайки забавянето.

Иначе забавянето се осъществява през домейна t.co, който се използва от X за съкращаване дължината на линковете, които се публикуват в платформата. Трафикът се пренасочва през домейна, което позволява на компанията да проследява, а в този случай, и да забавя активността към определени сайтове. Така потенциално се ограничава трафикът към тях и приходите им от реклами.

Анализът показва, че няма забавяне към повече от останалите сайтове, включително The Washington Post, Fox News, Mastodon и YouTube. Пренасочването към тях става за секунда или по-малко. Засега Мъск няма официално изявление по случая, а част от засегнатите компании разследват случващото се.

Онлайн компаниите харчат милиони в инвестиции, за да подсигурят бързото зареждане на страниците си. Дори малките забавяния могат да доведат до значително спадове в трафика, тъй като потребителите стават нетърпеливи и се насочват към друго място. Проучване на Google от 2016 г. показва, че 53% от потребителите напускат сайтове, които се зареждат за повече от три секунди. Запознати източници споделят, че Times са отчели спад в трафика след въвеждане на практиката от X.

Споделената информация от тестовете не показва кога е започнала практиката, но потребителят, който първи е съобщил за нея в Hacker News, посочва, че е забелязал за първи път забавянето на 4 август. Това е денят, в който Мъск нарочи новинарските организации за „расистки геноцидни апологисти“ и призова хората да спрат абонаментите си. В предишни ситуации Мъск обвинява Times за пропаганда, като през април премахна маркировката за верификация от акаунта на изданието.

Забавянията разбира се засягат и най-големите конкуренти на X, линкове към Facebook, Instagram и Threads също са забавяни. И трите услуги са под шапката на Meta, чиито основател Марк Зукърбърг също е в задочен спор с Мъск. Друг конкурент, Bluesky, също попада под ударите, а платформата е създадена с помощта на съоснователя на Twitter, Джак Дорси, който също критикува Мъск.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !