Wing вече има по-големи дронове за доставки

Павлин Луканов Последна промяна на 19 януари 2024 в 17:01 1433 0

Wing

Снимка Wing

Wing вече има по-големи дронове за доставки

От години се говори за широкомащабно въвеждане на доставки с дронове, като има редица проекти в тази насока, които вече функционират, макар и не в желаните мащаби. Ако погледнем конкретно при транспорта на по-големи пратки то са необходими и по-големи дронове, а сега Wing, която е част от Alphabet, представи новата си линия модели именно за тези цели.

Новият топ модел е създаден да носи товар с тегло до 2.26 кг., което е двойно повече от предшественика му и е възможно без ограничаване на летателния обхват до малко над 19 км в посока и при скорост до малко над 100 км/ч. Така потребителите могат да разчитат на дронове за бърза доставка и на повече продукти, като новият дрон ще бъде въведен в експлоатация в рамките на следващите 12 месеца.

От компанията споделят, че 70% от доставките ѝ се осъществяват от един дрон, а останалите 30% от два. Добавянето на по-голям капацитет определено ще улесни потребителите. Дроновете на Wing използват специални приспособления за вземане и оставяне на малки торби и кутии директно до домовете. Досега са осъществени над 350 000 доставки, като повечето от тях са в Австралия, но компанията работи още във Финландия и САЩ.

Очаква се доставките с дронове да станат по-популярни чрез промени в регулационните изисквания, но и разработката на нови и по-ефективни дронове. Предходните изисквания са били за постоянен зрителен контакт на пилота с дрона, което е доста ограничаващо.

Редица компании, включително Wing, UPS и Skydio имат разрешения от Federal Aviation Administration за доставка на стоки до хора, които може да са на много километри от оператора на дрона. Това е голяма крака напред в САЩ, която ще даде нов тласък на индустрията.

В момента потребителите могат да поръчват от ограничен брой магазини, които си партнират с Wing, включително Walgreens, Blue Bell Creameries, Easyvet и Texas Health. От Wing се надяват да разширят доставките си чрез въвеждане на дронове с различни размери, които могат да работят с по-големи и по-малки товари.

Wing също така обмисля и други начини за подобряване на ефективността на мрежите си за доставки. Наскоро компанията създаде система, която дава възможност на дроновете динамично да вземат и доставят пратки без да се връщат в основната база за операции. Тази система разчита на станции за автоматично зареждане (Autoloader), които са инсталирани на паркинги и служителите предварително подготвят пакетите. Когато има наличен дрон, той може автоматично да спусне куката си и да закачи пакета.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !