Wi-Fi 7 ще осигури почти 5 пъти по-висока скорост за трансфер на данни в сравнение с Wi-Fi 6

Стефан Николов Последна промяна на 14 декември 2023 в 09:24 1903 0

WiFi

Снимка Jadon Kelly/Unsplash

Wi-Fi 7 ще осигури почти 5 пъти по-висока скорост за трансфер на данни в сравнение с Wi-Fi 6

Организацията Wi-Fi Alliance обяви, че окончателните спецификации за Wi-Fi 7 ще бъдат приети до края на първото тримесечие на 2024 г. Новият стандарт ще осигури скорост на предаване на данни почти пет пъти по-висока от тази на Wi-Fi 6. Приемането на спецификациите ще отвори вратите за въвеждане на стандартизирано оборудване, поддържащо новата безжична технология, от страна на производителите и компаниите.

"Сертифицирането на Wi-Fi 7, базирано на технологията IEEE 802.11be, ще бъде налично до края на първото тримесечие на 2024 г. Оборудването, поддържащо Wi-Fi 7, вече се предлага на пазара. Сертифицирането на това оборудване ще потвърди неговата оперативна съвместимост и ще осигури по-добра производителност на Wi-Fi в новата ера на мрежовите устройства", се казва в изявление на Wi-Fi Alliance.

Популярното издание tom'sHARDWARE е на мнение, че Wi-Fi 7 стандартът ще бъде важен елемент на безжичната свързаност. Технологията предлага скорост на трансфер на данни до 40 Gbps. Това може да я превърне за много потребители в пълноценна алтернатива на традиционната кабелна интернет връзка. Wi-Fi 7 постига тези скорости чрез използване на три диапазона от честоти: 2,4GHz, 5GHz и 6GHz, както и чрез поддържане на 320MHz честотна лента и 4096-QAM модулация. Освен това Wi-Fi 7 поддържа функциите MU-MIMO и OFDMA за по-бързи връзки, които се използват и във Wi-Fi 6 и Wi-Fi 6E. Като цяло всичко това позволява на Wi-Fi 7 да осигури до 4,8 пъти по-високи скорости за обмен на информацията от Wi-Fi 6.

Въпреки че на пазара вече има различни устройства, поддържащи Wi-Fi 7, всички те се базират на така наречените "чернови" на спецификациите на новия безжичен стандарт. Това по никакъв начин не ги прави по-лоши на потребителско ниво. Повечето от тези устройства, ако не и всички, ще получат пълната поддръжка на окончателните спецификации на Wi-Fi 7, които ще бъдат приети през следващата година. Това вероятно ще изисква рутинна актуализация на фърмуера. Въпреки това за предприятията и компаниите, разположени в претъпкани офис сгради, е от решаващо значение да се използват напълно сертифицирани устройства, тъй като те трябва да работят с висока точност.

"Wi-Fi 7 осигурява превъзходни възможности за свързване и нови начини на използване с високи нива на интерактивност и проникване. Тъй като потребителското търсене на технологии с висока пропускателна способност и ниска латентност, като AR/VR/XR, облачните изчисления и индустриалния интернет на нещата, нараства във всички пазарни сегменти, устройствата с Wi-Fi 7 ще могат да осигуряват оптимална производителност дори в активна среда в честотните ленти 2,4 и 5 GHz. Държавите, които имат разрешен достъп до 6 GHz диапазон, ще се възползват от пълния спектър на безпрецедентната производителност на Wi-Fi 7", допълва Wi-Fi Alliance.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !