Wi-Fi 7 е готов и идва с неизползваемо високи скорости

Стоян Ненов Последна промяна на 11 януари 2024 в 15:15 2023 0

Wifi

Снимка Dreamlike Street/Unsplash

Wi-Fi 7 е готов и идва с неизползваемо високи скорости

„Колкото повече, толкова повече“, е казал Мечо Пух, но може би има и такова нещо като твърде много. Wi-Fi Alliance обяви, че вече е напълно готов с новия стандарт Wi-Fi 7 и започва процеса по сертификация на устройства. Първите от тях ще са на пазара още тази година, съобщава The Verge.

Wi-Fi 7 ще предложи значително подобрение в скоростите и цялостните спецификации. Стандартът обещава сериозно понижение на времезакъснението, което ще се хареса от IoT устройствата и от геймърите. Също така ще предложи и значително по-високи максимални скорости на пренос на данни – до 46Gbps – 4,8 пъти по-бързо от настоящия Wi-Fi 6 и 13 пъти повече от Wi-Fi 5.

Wi-Fi 7 предлага и множество технически промени, които ще са от значение за цялостната работа на стандарта. Това е и първото поколение на технологията, което от самото начало е създадено да работи в 6GHz, която е позволява достигането на подобни високи скорости.

Wi-Fi 7 ще предложи и Multi-Link Operation технология. Тя ще може да комбинира връзки в трите честоти за Wi-Fi – 2.4GHz, 5GHz и 6GHz. Това ще позволява постигане на високи скорости и по-голяма стабилност на връзката, особено при преминаване в различни помещения. Този подход ще помогне и за намаляване на латентността, тъй като връзките ще са и в трите честоти едновременно (когато рутерът и устройството поддържат това) и така има „много, много голяма вероятност пакетът да бъде изпратен и получен веднага“, казва Кевин Робинсън, изпълнителен директор на Wi-Fi Alliance.

На пазара вече има и рутери, които поддържат Wi-Fi 7, тъй като хардуерните спецификации са готови от доста време. Сега Wi-Fi Alliance приключи и работата по софтуерния аспект, като промените са минимални и ще могат да бъдат отразени от производителите на рутерите с най-обикновен ъпдейт.

И все пак, те все още не са преминали процеса по сертификация, което може да стане постфактум след тестове. Wi-Fi Alliance казва, че всички устройства, които получат сертификат гарантират, че ще работят максимално добре помежду си.

Още тази година на пазара ще има смартфони, лаптопи, рутери и други устройства, които имат въпросния сертификат. Използването на високите скорости в крайна сметка ще зависи и от интернет достъпа на потребителя, тъй като този абонамент ще определя каква е и скоростта на интернет връзката. Със сигурност обаче Wi-Fi 7 ще е от полза за подобряване на работата на устройствата помежду им вътре в домашната мрежа, както и за намаляване на латентността, която при оптичен домашен интернет например може да е изключително ниска, но да се повиши само заради Wi-Fi рутера.

С Wi-Fi 7 този проблем би трябвало да се реши окончателно и геймърите най-сетне да могат да играят пълноценно и без кабели. Това ще е от полза и за виртуалната реалност, която също разчита на ниско времезакъснение, за да може да осигурява нужната бързина на реакциите и да се адаптира към позицията на потребителя в пространството.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !