WhatsApp тества нова функция, позволяваща на потребителите да скрият онлайн статуса си

Мария Иванова Последна промяна на 15 септември 2022 в 12:08 1382 0

WhatsApp

Снимка WhatsApp

WhatsApp

Една от най-очакваните от потребителите на WhatsApp функции вече се разпространява в бета версията на приложението, което е част от групата на Facebook. Става въпрос за възможността за скриване на онлайн статуса, която беше обявена още миналия месец с публикация в блога на приложението.

„Виждайки кога приятелите или семейството ни са онлайн, ни помага да се чувстваме свързани помежду си. Но всички сме имали моменти, когато сме искали да проверяваме нашия WhatsApp насаме. За моментите, в които искате да запазите онлайн присъствието си поверително, въвеждаме възможността да изберете кой може и кой не може да вижда кога сте онлайн” - обявяват от приложението в блога си.

За кого е достъпна

Според WaBetaIfo, уебсайтът, който проследява всички актуализации, свързани с WhatsApp, функцията все още е достъпна за ограничен брой потребители, които са се регистрирали за бета програмата на Google Play и са актуализирали приложението си до последната бета версия за Android 2.22.20.9. За да я активират, те трябва да отворят настройките на WhatsApp и да преминат към секцията „Поверителност“ под „Акаунт“, след което да отметнат опцията „Последно виждане и онлайн“.

Подобрението има отношение към поверителността и позволява на всеки потребител да избере кои контакти от листата му да виждат неговия онлайн статус. Избирайки опцията „Всички“, те дават възможност на останалите да виждат дали са онлайн или не. Опцията „последно видян“ дава право само на онези контакти, които са видели последния ви статус, да виждат дали сте онлайн. Ако за никой не е активирана опцията „последно виждане“, това означава, че никой няма да може да види, когато се появите онлайн.

Все още няма информация кога актуализацията ще бъде достъпна и за други бета тестери. Което означава, че може да отнеме известно време, преди тя да стане налична и за нормалната версия на WhatsApp.

Факт е обаче, че чат услугата последователно следва пътя си към добавяне на нови функции и подобрения. През последните месеци наблюдаваме редица промени във функционалността на груповите чатове, като предоставяне на повече контрол на в ръцете на администраторите, както и превръщането на чатовете в по-интерактивни.

С грижа за поверителността

През август тази година Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на Meta, която притежава WhatsApp, обяви три специфични функции на чат услугата, ориентирани към поверителността. Това са споменатата в началото опция за незабелязано излизане от групови чатове (което вече става видно единствено за администраторите на групата), както и блокиране на възможността за снимане на екрана. Въпреки че WhatsApp вече има функция View Once, която предотвратява злоупотребата със снимки или видеоклипове, споделени в приложението, сега е въведено и блокиране на екранни снимки на тези съобщения.

От платформата уверяват, че скоро ще позволят на потребителите да изпращат съобщения до себе си от свързано устройство. Освен това те ще могат да виждат своя номер, когато търсят в контакти.

По отношение на последната промяна, WhatsApp предупреждава, че скриването на онлайн статуса означава, че няма да се вижда и състоянието на останалите. Ето защо всеки потребител трябва сам да реши дали сърфирането в приложението в “призрачен” режим през цялото време е добра идея.

Нашата препоръка е, когато новата актуализация стане достъпна за всички потребители, да настроите списъка си с контакти така, че само най-близките ви да могат да виждат последното ви логване и кога сте онлайн. По този начин ще си осигурите спокойствие като разрешите единствено на безопасни контакти да имат достъп до личните ви данни и информацията, която споделяте онлайн.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !