Военното правителство на Мианмар блокира Facebook

Offnews Последна промяна на 05 февруари 2021 в 11:32 8191 1

facebook

Телекомуникационните оператори в Мианмар блокираха Facebook след заповед на новото военно правителство на страната, което дойде на власт след преврат. Припомняме, че преди броени дни армията взе властта в азиатската страна, сваляйки предишната демократично - избрана лидерка Аун Сан Су Чи.

Блокирането на най-популярната социална мрежа вероятно е с цел да се попречи на поддръжниците на досегашното правителство да се организират за протести. Голяма част от местните жители са останали без достъп до социалната мрежа, както и до нейните чат приложения Messenger, Instagram и WhatsApp. Това стана след като бяха временно блокирани от най-големия телекомуникационен оператор в Мианмар - MPT, който е частично държавна собственост.

От над 50 милиона души, които живеят в Мианмар, около 27 милиона са потребители на Facebook. Новото правителство обаче твърди, че социалната мрежа допринася за нестабилността в страната, тъй като чрез нея се организират кампании за гражданско неподчинение.

"Наясно сме, че достъпът до Facebook в момента е нарушен за някои хора. Призоваваме властите да възстановят връзката, така че хората в Мианмар да могат да общуват със своите семейства и приятели и да имат достъп до важна информация" - заявява пред Engadget говорител на компанията.

Военните в Мианмар наредиха на доставчиците на интернет услуги временно да блокират достъпа до Facebook на фона на нарастващите протести, които се случват дни след като армията на страната извърши държавен преврат. Блокирането на Facebook е планирано да продължи до полунощ на 7 февруари.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2021 в 09:50

[…"> […">