Видеокартите на Nvidia вече могат да подобряват качеството на клиповете в YouTube

Стефан Николов Последна промяна на 01 март 2023 в 16:24 645 0

RTX Super Resolution

Снимка Nvidia

Видеокартите на Nvidia вече могат да подобряват качеството на клиповете в YouTube

Nvidia използва силата на машинното обучение и изкуствения интелект в своите графични процесори GeForce RTX, за да осигури подобрено качество на видеото от различните уеб сайтове. В излезлият наскоро най-нов Game Ready драйвер, компанията е активирала интересната функция RTX Video Super Resolution, която автоматично подобрява качеството на почти всяко онлайн видео. При гледането на клипове от YouTube детайлността осезателно се повишава и започват да се виждат много повече подробности. Необходимо е да се използват най-новите версии на браузърите, базирани на Chromium – Chrome на Google, Edge на Microsoft, Opera, Vivaldi и т.н. Версията Chrome 110 с поддръжката на RTX Video Super Resolution излезе през месец февруари.

Принципът на работа на тази технология много прилича на DLSS функцията във видеоигрите. След излизането на новия драйвер фирмените процесори на Nvidia, които компанията представи наскоро, могат да повишават мащаба на изображението, като едновременно с това повишават неговата детайлност дори и ако оригиналът е с ниска разделителна способност.

Нововъведението е достъпно в драйвера GameReady 531.18 WHQL, който излезе за графичните карти от сериите GeForce RTX 40 и RTX 30. Хубавото е, че технологията RTX Video Super Resolution е директно достъпна при гледането на видео с помощта на браузърите Chrome и Edge. Nvidia подчертава, че освен YouTube, новата технология поддържа стрийм услугите Netflix, Twitch и Hulu.

Новата функция не може, а и няма как да работи със защитените с DRM клипове, YouTube Shorts видеата и с HDR съдържанието. Nvidia уточнява, че не всички видеа с DRM защита ще бъдат засегнати – така например, услугите Prime Video и Disney+ могат да се възползват от RTX Video Super Resolution. Новата функция работи и с допълнително включените към компютъра монитори, но само ако изображението за тях се формира от същия графичен процесор на Nvidia.

Що се отнася до техническите характеристики RTX Video Super Resolution поддържа видеата с резолюция от 360Р до 1440р, като увеличава тяхната резолюция до 4К включително. Новата функция може да се включи от формения програмен панел на Nvidia след обновяването на драйвера. Както е и при DLSS, така и при RTX Video Super Resolution, за потребителя са достъпни няколко степени на агресивност на алгоритъма (от 1 до 4). Компанията препоръчва изборът на значения над 1 (единица) да става само за RTX 3070/4070 или по-мощните модели видеокарти.

Технологията RTX Video Super Resolution използва алгоритми с елементи на изкуствен интелект и тяхната хардуерна поддръжка от тензорните RTX ядра на по-новите графични процесори на Nvidia за подобряване качеството на видеото в браузърите, базирани на Chromium.

Очакванията са, че съвсем скоро поддръжката на новата технология RTX Video Super Resolution ще получат и видеокартите на Nvidia от серията GeForce RTX 20. Компанията отбелязва, че за оптимизирането на алгоритъма за работа с по-старите видеокарти ще отнеме повече време и не може да се ангажира с точната дата на излизането на същия драйвер и за тях.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !