Вяра Стефчева: Web3 технологията ще промени начина, по който взаимодействаме с информацията, стоките и услугите

Александър Александров Последна промяна на 03 октомври 2023 в 19:12 660 0

Вяра Стефчева
Вяра Стефчева

Младата предприемачка и технологична визионерка споделя визията си за развитието на технологии като изкуствения интелект и Web3 пред читателите на Smartage.bg.

ВЪПРОС: Би ли се представила с няколко думи пред читателите ни?

ОТГОВОР: Аз съм Вяра Стефчева, изпълнителен директор на Zahara Consult и маркетинг експерт в развитието на компании от различни индустрии. Моята страст към иновациите и технологичния напредък ме насочи към това да изучавам дигиталното пространство и да помагам на бизнеси от цял свят да постигнат успех онлайн.

ВЪПРОС: В твоите медийни изяви често говориш за Web3. Какво означава този термин?

ОТГОВОР: Web3 представлява нова епоха в интернет пространството, в която блокчейн технологията и общностите играят ключова роля. Този термин (web3) обозначава децентрализирания интернет, където информацията и бизнесът се управляват от потребителите, а не от централизирани институции. Концепцията предполага възможността всеки потребител да има контрол над своите данни и да участва активно в развитието на платформите, които използва. Това създава по-сигурна и прозрачна онлайн среда, в която доверието е основен елемент.

ВЪПРОС: Къде е мястото на метавселените в тази Web3 революция?

ОТГОВОР: Метавселените или виртуалните светове играят важна роля в Web3 революцията. Те представляват дигитални пространства, където потребителите могат да взаимодействат помежду си, да създават съдържание и дори да търгуват. Те са идеалното място за прилагане на Web3 принципите, тъй като позволяват на потребителите да имат пълна собственост над своите виртуални активи. В бъдеще, виртуалните светове ще бъдат ключов фактор за социалните взаимодействия, образованието, забавлението и дори работата.

ВЪПРОС: В кои сфери от живота ни Web3 ще играе най-голяма роля?

ОТГОВОР: Web3 технологията ще промени начина, по който взаимодействаме с информацията, стоките и услугите в различни сфери на живота. В медицината, тя ще улесни сигурното споделяне на здравни данни, ще подобри следенето на здравословното състояние на пациентите, ще спомогне за по-точно диагностициране и лечение на болести. В икономиката блокчейн технологията ще улесни бързите и сигурни финансови трансакции, без да е необходимо преминаване през банки и финансови посредници.

ВЪПРОС: Какво ще промени тази технология в маркетинга и продажбите?

ОТГОВОР: Благодарение на изкуствения интелект, автоматизацията и смарт контрактите бизнесът ще може още по-бързо, по-евтино и по-ефективно да изпълнява своите организационни процеси. Рекламите ще бъдат по-целенасочени, насочени към конкретния потребителски профил, което пък от своя страна ще доведе до повече продажби и по-успешни маркетинг стратегии.

ВЪПРОС: Как би могъл малкият бизнес да се възползва от нови технологични тенденции като изкуствения интелект и Web3?

ОТГОВОР: За предприемачите, които са “нови” в света на бизнеса, изкуственият интелект е един страхотен бизнес консултат и помощник в развиването и реализирането на идеи. Днес е по-лесно отвсякога да изработим едно MVP, да тестваме и да открием възможности за скалиране. Освен това, изкуственият интелект може да бъде използван за разработване на бизнес идеи и техните технически изисквания. Алгоритмите за машинно обучение могат да анализират пазарните тенденции и клиентските предпочитания, предоставяйки ценни насоки за дизайн и функционалност. Това са само част от плюсовете.

ВЪПРОС: А какво ще променят тези технологии за обикновения човек?

ОТГОВОР: “Който владее информацията – той владее света” – благодарение на разработки като ChatGPT можем много по-лесно да учим. И това е само началото, предстои да видим как образователният модел ще се трансформира изцяло. Технологията ще ни помага все повече в работата, развиването на нашите таланти, разработка на идеи, сбъдване на мечти.

Представете си, че винаги сте искали да стартирате собствен бизнес, но липсата на “креативни умения” или пък “математическо мислене” са били пречка да направите първите стъпки. С появата на интелигентните устройства и нови технологии, всеки от нас има достъп до мощни инструменти за справяне с предизвикателствата. Да, един калкулатор не ни прави счетоводител, но днес говорим за много повече от това – например, изкуствен интелект, който следи нашите приходи и разходи вместо нас.

Помощниците в телефоните ни се превърнаха в наставници, които не само отговарят на въпросите ни, но и улесняват нашия път към предприемаческия успех. С тези технологични ресурси потенциалът за растеж е неограничен – ние сме освободени да преследваме нашите мечти и да изградим бъдеще, което е по-добро за всички.

Източник: Smartage.bg

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !