Вече можем да следим влаковете на БДЖ в реално време на сайта им

Offnews Последна промяна на 23 декември 2020 в 20:18 4207 0

BDZ interaktivna karta na vlakovete

Крайно време беше - така някои потребители на Българските държавни железници ЕАД коментираха новината, че вече можем да следим влаковете в реално време. Това може да става чрез интерактивна карта на сайта на БДЖ.

Както е видно и в момента на писането на статията, на нея могат да се видят всички влакове с реалното им местоположение, както и информация за неговата дестинация и дори - за закъснението в реално време. Освен това влаковете са изобразени в различни цветове, според тяхната категория.

Дигиталната карта е поредният пример за това как т.нар. "отворени данни" могат да са полезни за обществото и потребителите на редица услуги. В случая става въпрос за данни, които така или иначе са налични. БДЖ разполага с GPS устройства на своите композиции и информацията за тяхното местоположение е известна. Компанията има и една от добре развитите ютилити мрежи за комуникация у нас. Всичко това я поставя в много добра позиция да направи тази информация публична.

Услугата е част от опитите на железниците да модернизират своята дейност и да я направят по-привлекателни за по-младите и модерно мислещи хора у нас. Разбира се, възможността да наблюдаваме влаковете в реално време не означава, че те ще спрат да закъсняват. Проверка на екипа ни чрез новата карта показа, че дори и сега има композиции, които се движат със закъснение.

Картата обаче със сигурност е стъпка в правилната посока. Тя използва нови технологии за да повиши удобството на клиентите на БДЖ, да им предостави повече предвидимост и яснота къде точно се намира влакът, който очакват или в който пътуват.

В Европа, САЩ, Китай и други страни развитието на железопътния транспорт е приоритет, защото той е много по-екологичен и същевременно - достатъчно удобен и бърз, в сравнение с най-популярните други алтернативи. У нас обаче голяма част от обществото (предимно по-младата) възприема влаковете като архаизъм и част от комунистическото минало, поради което и масово се предпочита използването на леки коли. Новата дигитална карта е малка по посока промяната на това мислене.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !