Въпреки санкциите на САЩ Huawei представи новия си 5nm чип Kirin 9006C

Стефан Николов Последна промяна на 13 декември 2023 в 09:43 607 0

Kirin 9006C

Снимка Huawei

Huawei Kirin 9006C

Въпреки строгите санкции от страна на САЩ китайският технологичен гигант Huawei представи нов 5nm чип с име Kirin 9006C SoC. Това развитие на събитията идва само няколко месеца след като Huawei представи своя 7nm чип Kirin 9000S, използван в най-новите смартфони от серията Mate 60.

Санкциите на САЩ оказаха сериозно въздействие върху китайския технологичен сектор, особено върху местните брандове като Huawei, които бяха силно зависими от американските технологии. Тези санкции ограничават достъпа до ключовите полупроводникови и силициеви елементи произвеждани от американските гиганти като Qualcomm, което веднага се отрази и се отразява на всяка една китайска компания.

Въпреки това по-рано тази година Huawei постигна абсолютно неочакван пробив със своя ARM процесор Kirin 9000S проивеждан чрез 7 нанометров технологичен процес. Процесорът се произвежда от китайската компания SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation) и се използва в смартфона Huawei Mate 60, който счупи рекордите по продажби в Китай.

Въпреки че Kirin 9000S не може да се сравнява с най-новите разработки на Qualcomm или MediaTek, при него се използва далеч по-напреднал дизайн и никой не очакваше, че SMIC ще може да го произвежда с настоящите си хардуерни възможности.

Kirin 9006C: новият чип на Huawei

Това не е просто някакъв случаен еднократен успех. Kirin 9000S постави началото на серия от чипове, предназначени изцяло да се справят с американските санкции. Ето че сега Huawei още повече разширява възможностите си с представянето на SoC Kirin 9006C.

Изданието GizmoChina уточнява, че новият чип разполага с осем процесорни ARM ядра, разделени на два клъстъра (четири A77 и четири A55), с максимална тактова честота от 3,13 GHz. Макар спецификациите да не изглеждат революционни, истинският акцент е използваният 5nm технологичен процес, който е изключително важен етап, постигнат от Huawei въпреки санкциите на САЩ. Очаква се Kirin 9006C да се произвежда от SMIC, също както Kirin 9000S.

Понастоящем новият китайски чип Kirin 9006C може да се открие само в лаптопа Qingyun L540 на Huawei. Потенциалът му обаче се простира далеч отвъд това устройство. Според изтеклата неофициална информация Huawei ще използва този нов мощен 5nm в предстоящата си серия смартфони P70, която се очаква да бъде представена в началото на следващата година.

Постижението е наистина впечатляващо - само за някакви си три месеца производствените сили на Китай успяха успешно да овладеят 5nm технологичен процес. Във всички случаи това означава по-добра енергийна ефективност, по-ниска консумация и съответно по-дълга автономна работа. А подобряването на техническите спецификации на следващите китайски чипове тепърва предстои и страната явно ще успее да постигне независимостта си от чуждите технологии.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !