USB4 2.0 обещава още по-високи скорости на трансфер

През годините най-използваният порт USB търпи значителна еволюция

Павлин Луканов Последна промяна на 05 септември 2022 в 15:22 1190 0

USB

Снимка Unsplash

USB

През годините най-използваният порт, USB, постепенно търпи доста значителна еволюция. Като достигнем до днешни дни когато Type-C конекторът е наличен в болшинството актуални смартфони и джаджи, улеснявайки ни в избора на аксесоари, а и в използването на малко по-стари кабели.

Сега USB Promoter Group подготвя въвеждането на спецификациите на USB4 Version 2.0, която ще донесе значително увеличение на скоростите на трансфер. Това ще позволи постигането на до 80 Gbps през съвместимите USB Type-C кабел и конектор. Спецификациите USB Type-C и USB Power Delivery (USB PD) също биват обновени, за да могат да способстват по-високите скорости.

На практика се постигат двойно по-високи скорости за пренос на данни спрямо актуалната първа версия на протокола. От организацията отговаряща за развитието на стандарта посочват, че новата версия е особено подходяща за високопроизводителни дисплеи, хъбове, докове и решения за съхранение. Освен това обаче най-вероятно ще е възможно и използването ѝ дори за външни видеокарти.

Разбира се за това ще са необходими съответните активни кабели. На фона на това има и обратна съвместимост с USB4 Version 1.0, USB 3.2, USB 2.0 и Thunderbolt 3. Това е добра новина, тъй като иначе определено потребителите биха се затруднили в главоблъсканицата от стандарти и кабели. Финалните спецификации на USB4 2.0 ще бъдат представени през ноември.

С новата версия на USB4 продължава и противоречивата практика за наименуване от страна на USB-IF, която не помага особено на потребителите. Изглежда скоро ще се чудите дали даден порт е USB4 Version 2.0, USB4 Version 1.0, USB 3.2 Gen 2x2, USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 1, USB 2.0 и дали има сертификация за Intel Thunderbolt. Освен това, дори да е налична USB4 Version 1.0, все още ще трябва да имате информация и дали дори там се поддържат 40Gbps. Производителите може също така да не използват наименованията.

Може би най-значимата промяна в развитието на USB е въвеждането на конектора Type-C, който се оказа революционна крачка напред. Това е така поради възможността за поставянето му, в която и да е посока, за разлика от използваните преди това MicroUSB и Type-A, който все още пък е много популярен основно при компютрите. Type-C на практика стана универсално решение за смартфоните и таблетите.

Единствено Apple сред производителите на смартфони използва своя Lightning порт, но и това може да се промени скоро. ЕС е на път да въведе задължението всички смартфони, а и някои други устройства да използват Type-C конектор. Целта е ограничаването на електронните отпадъци чрез наличието на по-малко нови кабели и зарядни.

В този ред на мисли, редица производители, начело с Apple, решиха да премахнат зарядното от комплекта на смартфоните си. Някои дори отидоха крача отвъд като премахнаха и кабела. Според Apple обаче това ще ограничи иновациите в сектора. При всички случаи въвеждането на единен стандарт може да е от полза, особено заради съвместимостта на повече и по-достъпни аксесоари.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !