Twitter разработва свой изкуствен интелект по заръка на Мъск

Стоян Ненов Последна промяна на 18 април 2023 в 10:05 208 0

Twitter

Снимка BoliviaInteligente/Unsplash

Twitter разработва свой изкуствен интелект по заръка на Мъск

Въпреки че през последните месеци Twitter съкрати над половината си служители и сви ресурсите за множество от основните си дейности, компанията активно работи по нов проект. Илон Мъск е започнал разработката на собствен изкуствен интелект (AI), който да се използва от Twitter, съобщава Business Insider.

Източниците на сайта твърдят, че през последните месеци компанията е купила около 10 000 графични процесора, които да се използват за обработката на AI. Основната задача на новия хардуер ще е работа с езикови модели и генеративен изкуствен интелект, т.е. точно същия тип като ChatGPT на OpenAI.

Според източниците на Insider, проектът на Twitter все още е в ранна фаза. Купуването на толкова много хардуер обаче показва сериозните намерения на Мъск за проекта. Особено като се има предвид, че първата задача на милиардера, когато купи Twitter, беше да съкрати над половината персонал и да свие максимално разходите на компанията.

Въпреки това той е похарчил „десетки милиони долари“ за новите процесори, които се очаква да бъдат инсталирани в центъра за данни на Twitter в Атланта. В разходите влизат и назначения на ключови лица в AI сектора. Сред тях са бивши водещи служители на DeepMind – компанията за изкуствен интелект на Google.

Не е ясно какви процесори е поръчал Twitter. Според Tom’s Hardware OpenAI използва Nvidia A100, а наскоро компанията представи и новия модел Hopper H100. Той е един от популярните на пазара, като броят им зависи в голяма степен от естеството и мащаба на проекта. Процесорите вървят със специализирана платка, като комплектът може да струва над 10 000 долара на бройка. Тъй като големите компании поръчват значителен брой наведнъж, обикновено те получават и известна отстъпка, но разходът си остава значителен.

Липсва информация какъв AI разработва Twitter. Посочени са две основни посоки. Първата е подобряване на търсачката на социалната мрежа, а втората е генериране на по-добри реклами и насочването им към подходяща аудитория. Мъск и Twitter не са коментирали информацията.

Тя провокира поредни остри критики срещу милиардера. По-рано този месец той подкрепи отворено писмо, което призоваваше за шестмесечна пауза на разработката на AI. Освен това самият Мъск от години е един от гласните критици на изкуствения интелект и на OpenAI, в чието създаване участваше. Той обаче напусна компанията след като не беше доволен от посоката на нейното развитие. В последната си критика в Twitter заяви, че е „объркан как неправителствена организация, на която дарих 100 млн. долара някакси се превърна в компания за печалба с 30 млрд. долара капитализация. Ако е законно, защо не го правят всички?“

Според информация на Semafor недоволството на Мъск е било, че OpenAI изостава спрямо Google в разработката на AI. През 2018 г. той е предложил на другите съоснователи да поеме компанията, за да навакса, но те са отказали.

Затова и сега основната критика е, че той използваше отвореното писмо, за да забави конкурентите и да навакса. Освен това през декември миналата година той спря и достъпа на OpenAI до данните на Twitter, така че има доста индикации, че е планирал внимателно действията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !