Тръмп вероятно няма да се върне в Twitter, за да не срине Truth Social

Стоян Ненов Последна промяна на 08 ноември 2022 в 18:33 796 0

Truth Social

Снимка Truth Social

Тръмп вероятно няма да се върне в Twitter, за да не срине Truth Social

След като беше блокиран от водещите социални мрежи, бившият американски президент Доналд Тръмп се насочи към друга алтернатива. Първоначално дори се смяташе, че той ще си направи своя платформа, но в крайна сметка избра да се присъедини към чужд проект – Truth Social.

Сега Twitter има нов собственик, който е Илон Мъск. Той обяви, че нов екип ще преразгледа блокираните профили на известни личности и ще прецени дали да ги върне. Освен това Мъск призова да се гласува за Републиканската партия на междинните избори за Конгрес и Сенат в САЩ с аргумент, че тъй като президентът е от партията на Демократите, подобно разделение на властите ще е добре за държавата.

Тази комбинация от новини породи притеснения сред някои анализатори и активисти, че Мъск не само ще позволи на Тръмп да се завърне в Twitter, но и ще му даде пълна свобода. Според информация на Washington Post обаче, Тръмп не е сигурен дали ще се върне в Twitter дори и да има тази възможност.

Източниците на вестника твърдят, че Тръмп е заявил на свои партньори, че няма как да остави Truth Social. Той поддържа интереса към платформата и смята, че ако я напусне, тя ще се срине. И тъй като Truth Social вече толкова много се свързва с неговото име, той не иска брандът да пострада.

Тръмп поддържа тази позиция и публично. В деня след като Мъск пое контрол над Twitter, той обяви пред телевизия Fox News, че ще остане в Truth, включително и ако реши отново да се кандидатира за президент на САЩ. Той описва платформата като „дом“ и подчертава, че обича Truth, която на български значи „истина“.

В Truth Social Тръмп има около 4 млн. последователи, доста по-малко от 88-те милиона в Twitter. Очаквано, разликата в популярността на публикациите му е значителна. Ако се кандидатира за президент, Тръмп ще се нуждае от максимум популярност на изказванията си. От друга страна, аудиторията в Truth е почти изцяло от негови привърженици с минимална критика, тъй като цялата платформа е насочена към хора с такива възгледи.

Въпреки това Тръмп казва в интервюта за американските медии, че Truth Social расте бързо и привлича все повече интерес. Според данни на SimilarWeb обаче, към края на септември т.г. социалната мрежа е имала около 1.7 млн. уникални потребители месечно от САЩ, което е по-малко от множество сайтове. За сравнение, за същия период, Twitter е имала над 184 млн. уникални потребители от САЩ.

Самият Тръмп не е коментирал темата пред The Washington Post. Говорител на неговата компания Trump Media казва единствено, че „Washington Post има „обсебваща“ серия публикации с конспиративни теории за Truth Social, които изглеждат като ревнива проекция на залязващ вестник, какъвто е Post и завижда на нашата неоспорима популярност“.

Според вестника, Trump Media държи 90% от дяловете в Truth Social. Самата платформа е създадена от двама участници в неговата риалити поредица „Стажантът“. Тяхната компания United Atlantic Ventures е първоизточник на проекта става основа на Trump Media and Technology Group, която стои зад Truth Social. The Washington Post твърди, че по време на разработката, Тръмп е получил предложение от бившия си сътрудник Джейсън Милър да участва в неговата платформа Gettr срещу 5 млн. долара на година. CNBC твърди, че е имало предложение да участва и в проекта Parler срещу 12.5% дял. В крайна сметка Тръмп решава да остане само в Truth Social.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !