Тръмп може да изостави социалната си мрежа и да се върне в Twitter

Стоян Ненов Последна промяна на 23 януари 2023 в 19:11 859 0

Donald Trump Twitter

Снимка Jon Tyson/Unsplash

Тръмп може да изостави социалната си мрежа и да се върне в Twitter

След като Илон Мъск придоби Twitter и направи своеобразна амнистия на блокираните профили на известни личности, очакванията бяха, че бившият американски президент Доналд Тръмп също ще се завърне в микроблога. Платформата имаше голяма роля за възхода на неговата популярност и беше неговият основен източник за комуникация с избирателите си.

През 2021 г. обаче Тръмп беше блокиран от Twitter, заради обвиненията, че е използвал социалната мрежа, за да подстрекава протестите през януари същата година, които завършиха с щурм на протестиращи в сградата на Конгреса. В последствие Тръмп се присъедини към проекта Truth Social – социална мрежа, която беше развита от новата му компания Trump Media & Technology Group.

Тогава той подписа и ексклузивен договор, че всякакви публикации и комуникации в социалните мрежи първо ще преминават пред Truth Social. С промяната на собствеността в Twitter се очакваше Тръмп да се завърне. През есента на миналата година обаче той обяви, че не вижда причина да напуска Truth Social. В действителност обаче, плановете му може и да са доста по-различни, съобщава сп. Rolling Stone.

Милиардерът е казал на хора в близкото му обкръжение, че не иска да подновява ексклузивното споразумение с Truth Social. То изтича скоро и Тръмп е заявил, че повече няма да е необходимо. Според източниците на изданието, договорът е до юни т.г., точно около началото на вътрешните избори в Републиканската партия.

Споразумението гласи, че то се подновява автоматично за нови шест месеца освен, ако не бъде подадено изрично заявление да не се случи. Дори и след това Тръмп ще има задължение да публикува всичко от другите си профили и в Truth Social. Разликата е, че няма изискване за ексклузивност.

Въпреки това говорител на Truth Social отново напомня предишните позиции, че Тръмп няма интерес към Twitter в момента. Според източник на Rolling Stone обаче, „няма начин това да е вярно“. Тръмп има 87.7 млн. последователи в Twitter, което е няколко пъти повече от цялата потребителска база на Truth Social. Милиардерът със сигурност е наясно колко по-голямо влияние и отзвук ще имат неговите публикации в Twitter и това ще е особено важно в предизборната кампания, тъй като той има намерение отново да се кандидатира за президент.

Това си личи и от друг детайл в неговото споразумение с Truth Social. То дава изрично изключение за политически публикации, които могат да се правят навсякъде, без ексклузивност. Въпреки това, част от стратегията на Тръмп е да привлича интерес с привидно нормални коментари за събития от ежедневието, така че по-голямата свобода ще му е необходима.

А според източници на NBC News, по-рано този месец щабът на Тръмп е поискал и от Meta да преразгледа блокирания му профил и да го възстанови. Засега това не се е случило, но решението се очаква скоро. Това е още един индикатор, че Тръмп ще иска да може свободно да използва максимума от социалните мрежи в предстоящата кампания.

Отново NBC News съобщава, че Тръмп вече е поискал от близки около него да споделят мнението си за завръщането му в Twitter и какво да публикува за първия си туит. Някои от идеите са били специално видео, което да обяви завръщането му и и началото на предизборната битка, както и критики за настоящия президент Джо Байдън, предложения за решения за кризи, повече хумор и др. Засега Тръмп успява да запази плановете си в тайна и не коментира темата официално.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !