Тим Кук потвърди, че Apple ще пусне свой генеративен AI

Стоян Ненов Последна промяна на 02 февруари 2024 в 16:53 611 0

Apple

Снимка Apple

Тим Кук

Apple съвсем скоро ще се присъедини към другите ИТ гиганти и ще предложи свой изкуствен интелект. След месеци слухове, изпълнителният директор на Apple, Тим Кук, реши да наруши традиционното мълчание на компанията и коментира бъдещите ѝ планове, съобщава Apple Insider.

Apple много рядко коментира свои намерения. Този път обаче тя няма избор, тъй като всички други големи имена бранша вече са обявили мащабни AI проекти и изглежда, че Apple просто изостава.

В разговор след обявяване на финансовите резултати на Apple, Кук успокои инвеститорите. Apple работи по AI и е почти готова да ни покаже какво ще ни предложи.

Преди това обаче тя иска да се насочи към шлема Vision Pro. Неговите продажби започват сега. „Обявяваме резултатите си в навечерието на исторически ден, защото влизаме в ерата на пространствените компютри. В Apple живеем за моменти като този и заради тях вършим всичко това“, казва Кук.

„Затова тук сме толкова непоколебимо посветени на иновациите. И затова сме концентрирани върху постигането на максимума, който технологиите могат да предложат и да подобрим и обогатим живота на потребителите ни“, казва още Кук.

Поканените на разговора журналисти попитаха Кук и за плановете на компанията в сферата на AI. Противно на очакванията, шефът на Apple реши да отговори:

„Ще продължим да инвестираме в тези и други технологии, които ще оформят бъдещето и това включва изкуствения интелект, за който отделяме огромни усилия и време и сме развълнувани да споделим подробностите за нашата работа в тази сфера по-късно тази година“, казва Кук.

В последствие той допълва, че в проектите с AI е включен и генеративен изкуствен интелект. „Имаме много неща, по които работим, както съм намеквал и преди. Ние винаги сме предпочитали първо да свършим работата и после да говорим за нея, а не да избързваме, така че ще запазим този принцип и сега. Имаме някои неща, които ни вълнуват изключително много и ще говорим за тях по-късно тази година“, повтаря той.

Очакванията са, че това ще се случи по време на конференцията WWDC през юни. Тогава традиционно компанията представя именно софтуерните си проекти, включително платформата iOS. Според информация на Bloomberg, тази година ще видим най-голямото обновление в историята на iOS.

Това може да се окаже именно внедряването на генеративен AI в iOS 18. Така Apple ще отговори едновременно на ChatGPT на OpenAI, Copilot на Microsoft, Gemini на Google, Llama на Meta и Galaxy AI на Samsung. Засега компанията успява да опази в тайна подробностите за своите AI разработки. Почти сигурно е, че те са няколко, защото и самият Кук казва „включително генеративен AI“. Вероятно Apple е направила различни алгоритми, които да се съобразяват и с естеството на устройствата. Комбинацията от Vision Pro и AI изглежда с много голям потенциал, ако Apple реши да тръгне в тази посока.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !