Threads е отговорът на Meta за Twitter

Стоян Ненов Последна промяна на 06 юли 2023 в 14:44 294 0

Instagram Threads

Снимка Meta

Threads е отговорът на Meta за Twitter

Meta изпълни заръката си и представи своята платформа Threads. Тя е директен конкурент на Twitter и цели да създаде „общност“, в която хората да могат да комуникират свободно. Новата платформа е част от Instagram.

Официално Threads е „приложение за текстови разговори“. Реално, в платформата могат да се споделят още снимки, линкове и видеоклипове с дължина до 5 минути. Текстовите публикации пък могат да са с дължина до 500 символа.

Threads поддържат и други познати функции. Потребителите ще могат да „следват“ профили, да ги блокират или да ограничават достъпа им. Ще има и филтри за публикации и теми в платформата. Тя е силно интегрирана с Instagram, като потребителите на тази платформа могат да прехвърлят профилите и последователите си в Threads. Дори настройки като блокирани профили в Instagram, могат да се прехвърлят към Threads и да бъдат блокирани автоматично и в тази платформа.

Това обаче не е задължително и всеки желаещ може да си направи и самостоятелен профил в Threads, който да развива отделно от Instagram. Приложението вече е налично в Apple App Store и Google Play Store. Има и уеб версия през браузър, макар и с по-ограничени възможности.

Threads е достъпна в над 100 държави по света, но без страните-членки на Европейския съюз. Засега Meta не смята, че Threads е напълно готова да отговори на изискванията на европейските регламенти за личните данни и затова ще забави пускането на платформата тук. Тя със сигурност ще се появи, но малко по-натам.

Въпреки това интерес не липсва. Основателят на Meta Марк Зукърбърг обяви в своя профил в Threads, че само за първите два часа от пускането на социалната мрежа, са регистрирани 2 млн. регистрации. 7 часа след отварянето на Threads, регистрациите вече са станали 10 млн.

Така Threads практически моментално надмина другия основен конкурент на Twitter – Mastodon, който има около 1.5 млн. потребители. Въпреки това Threads има планове да бъде „приятел“ с Mastodon и други сходни социални мрежи.

Скоро услугата на Meta ще поддържа протокола ActivityPub. Той позволява на мрежите да „говорят“ помежду си и потребителите да могат да комуникират и следват профили от други платформи, без да имат регистрация в тях. Има и възможност да прехвърлят профилите и последователите си между платформите. Според Meta това дава свобода и сигурност на хората, че един ден няма да останат без профилите и изградените контакти и ще могат лесно да продължат да поддържат връзка независимо какво ще се случи с Threads.

Пускането на Threads идва в удобен момент за Meta. Twitter е „обгърнат“ от поредния скандал покрай ограничаването на потребителите и това колко публикации могат да четат всеки ден. Според слухове именно това е причината Meta да представи Threads още тази седмица. Първоначално компанията е искала това да се случи след няколко седмици, когато всички функции, включително ActivityPub са готови. В опит да се възползва от проблемите на Twitter обаче, Meta избързва, за да популяризира платформата сега и постепенно ще добави и останалите планирани функции.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !