The Boring Company ще разшири значително първия си проект в Лас Вегас

Павлин Луканов Последна промяна на 05 май 2023 в 09:18 330 0

Vegas Loop

Снимка The Boring Company

The Boring Company ще разшири значително първия си проект в Лас Вегас

Един от интересните проекти на милиардера Илон Мъск е The Boring Company, който предвижда изграждането на подземни магистрални връзки, които да облекчат наземния трафик. Сега компанията се готви за следващото си значимо начинание, след като получи одобрение за разширяване на Vegas Loop, система от подземни тунели под Лас Вегас, които се използват за транспорт на пътници с електромобили Tesla.

Разширението ще увеличи подземната мрежа с 25 мили (40 км.), като ще бъдат добавени общо 18 нови станции. Така при финализирането на този проект, цялата инфраструктура ще нарасне до 65 мили (близо 105 км.), с което придвижването на хората между значимите обекти и местности в Лас Вегас ще бъде улеснено значително.

Първоначалните планове предвиждаха подземната система да е с обща дължина 29 мили (малко под 47 км.) и да включва 51 станции. Трябва да отбележим, че по-голямата част от тези планове все още са в бъдещо време, тъй като в момента са изградени едва 2.2 мили (3.5 км.) с 5 спирки, включително четири около Las Vegas Convention Center и Resorts World. В процес на изграждане са станциите при Westgate и Encore. Междувременно компанията отбеляза над 1 млн. превозени пътници, като най-голямото дневно натоварване е от над 32 000 човека.

Реализирането на одобреното разширение ще бъде финансирано изцяло от компанията, която миналата година набра капитал от 675 млн. долара (1.19 млрд. лв.) за разширяване на проектите си. Част от новите спирки ще са разположени на булевард Las Vegas в близост до летището, както и в Chinatown, UNLV, Градския център и площад Harmon. Пътуването от летището и Las Vegas Convention Center (4.9 мили/7.7 км.) ще отнема пет минути и ще струва около 10 долара (17.7 лв.).

Миналата година при набирането на новия капитал Мъск сподели, че компанията ще се опита да използва тунелите за технологията „hyperloop“. Идеята е да бъдат използвани тръби с ниско налягане, които ще превозват пътници и товари със скорост над 600 мили в час (965 км/ч). Планираните за миналата година пълномащабни тестове на решението изглежда така и не са реализирани.

Трябва да отбележим, че въпреки големия шум около компанията и технологията hyperloop, засега единственият реализиран проект от тунели е в Лас Вегас. Както стана ясно той е в съвсем ранен етап от пълното си осъществяване. The Boring Company има и тунел с дължина 1.14 мили (1.83 км.), който е с научноизследователски цели и се намира в Калифорния. Що се отнася до hyperloop, по данни на компанията, пътуване от Окръг Колумбия в САЩ до Ню Йорк би отнело 30 минути, а до Балтимор, 8 минути. концепцията е създадена през 2013 г., като през 2016 г. е построена и опитна площадка с дължина 1 миля (1.6 км).

Разбира се на теория hyperloop звучи като много полезно решение, което ще намали значително времето за преминаване на големи разстояния, без да се разчита на самолетен транспорт. Предстои обаче да видим доколко технологията може да намери приложение на практика, тъй като приложението ѝ изглежда ще е доста скъпо начинание.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !