Терминалите на SpaceX за Украйна са спонсорирани от САЩ

Offnews Последна промяна на 11 април 2022 в 11:41 813 0

starlink-header-scaled

Изпратените от SpaceX терминали за достъп до услугата за сателитен интернет, Starlink, за Украйна изглежда са субсидирани частично от американското правителство. Нови данни сочат това, въпреки, че от компанията дадоха индикации, че не са получили средства.

Данните на The Washington Post включват детайли за разходи, цитиращи документи от United States Agency for International Development. Според The Post, американското правителство и данъкоплатци са изхарчили около 3 милиона долара за тези цели.

Парите са отишли за закупуването на близо 1500 терминала на цени по 1500 долара и 800 000 долара за транспорт до Украйна. От изданието посочиха първоначално, че SpaceX е дарила 3670 терминала заедно с услугата за интернет.

В края на март президентът на SpaceX сподели пред CNBC, че не мисли, че САЩ са дали каквито и да е средства за предаване на терминали за Украйна. По-голямата част от финансирането идва от частни източници, включително от Франция и Полша.

Над 5000 терминала за Starlink са били предназначени за Украйна. В прес съобщение на USAID се споделя, че толкова са били изпратени. USAID директно се е сдобила с 1 333 терминала за тези цели.

Starlink вече има около 2000 сателита в орбита, което ѝ позволява да има покритие в световен мащаб.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !