Търсачката на Google вече може да генерира изображения

С помощта на генеративните технологии обикновената търсачка се превърна истински AI комбайн, който предлага редица нови възможности

Стефан Николов Последна промяна на 15 октомври 2023 в 12:15 4360 0

Google Search Generative AI

Снимка Google Search

Търсачката на Google вече може да генерира изображения

Този четвъртък интернет гигантът съобщи, че с помощта на търсачката Search Generative Experience (SGE) ще могат да се създават изображения зподадени във вид на текст. Изданието The Verge напомня, че от месец март насам Microsoft предлага възможност за създаване на изображения от Bing Chat с помощта на модела DALL-E на OpenAI, така че не е твърде изненадващо Google да последва този пример.

Този път Google е интегрирал собствен AI генератор на изображения, както и чернови на имейли директно в лентата за търсене. Идеята е потребителите да могат да въвеждат заявките, предназначени за невронната мрежа, директно в интерфейса на търсачката, като по този начин спестяват значително време, без да се налага да извършват излишни действия.

Генеративният AI има за цел да открие специфични и персонализирани изображения, в противен случай той незабавно ги създава самостоятелно. Има моменти, когато трябва да се намери нещо конкретно, но не можете да формулирате ясно описанието, или обратното - имате идея, но нямате визуализация. Google дава нагледен пример: наближава рожденият ден на приятел, той готви много и капибарата е любимото му животно. Ако въведете в търсачката "нарисувай картинка на капибара в готварска шапка, която приготвя закуска", ще се покажат до четири варианта на идеалната поздравителна картичка. Нещо повече, невронната мрежа дори ще разшири първоначалната заявка с описателни детайли, а оттам нататък потребителят ще има възможност ръчно да редактира параметрите.

Нововъведението работи и директно в търсенето на изображения. Невронната мрежа ще помогне да се намери нова идея и вдъхновение, ако заявката изглежда като "минималистична подредба на масата за Хелоуин" или "необичаен дизайн на кучешка къща". Всички генерирани изображения задължително се обозначават в метаданните и се маркират с вградени водни знаци, за да се покаже съвсем ясно присъствието на изкуствен интелект в резултата и разликата в показаните решения.

И накрая, разработчиците на Google са въвели допълнителна функция за генериране на текст. AI ще напише писмо с искане за оферта за услуги или ще състави шаблон за работна среща - също буквално от търсачката. От страна на потребителя има възможност за избор на дължината и стила на представяне. Разбира се, налице е автоматично изпращане на генерирания проект към Google Workspace или Gmail.

Понастоящем генерирането на снимки и текст чрез търсачката на Google е достъпно само на английски език и за потребители от САЩ на възраст над 18 години. Все още не са уточнени плановете за глобалното стартиране и сроковете за неговото осъществяване.

Представител на Google уточни, че в SGE търсачката се използват няколко различни големи езикови модела (LLM), които са обучени и продължават да се обучават чрез публично достъпни данни, както и чрез данни, проверявани от специален екип от хора.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !