Търсачката на Google отчете исторически трафик заради финала на Световното

Стоян Ненов Последна промяна на 20 декември 2022 в 15:07 804 0

Google World cup 2022

Снимка Google

Търсачката на Google отчете исторически трафик заради финала на Световното

Големите събития винаги предизвикват сериозна активност в интернет. А световното първенство по футбол е едно от най-значимите събития за годината и то на фона на 2022 г., която изобилстваше от исторически моменти.

Въпреки това именно Световното се оказа най-натоварения период за Google. А финалът между Аржентина и Франция постигна множество рекорди, включително и за най-популярната интернет търсачка в света. Изпълнителният директор на Alphabet (холдингът, обединяващ бизнесите на Google), Сундар Пичай обяви в Twitter, че финалът на Световното е записал най-големия трафик в историята на търсачката.

„Търсачката записа най-големия трафик в своята 25-годишна история, по време на финала на Световното първенство. Беше сякаш целия свят търсеше само едно нещо!“, обяви Пичай.

Официален рейтинг за това колко хора са гледали мача на живо все още няма. Той най-вероятно ще се забави, тъй катоще отнеме време докато се съберат всички данни от огромния брой телевизии и и онлайн стриймове, които предаваха двубоя. Но първоначалните данни от някои странни подсказват, че гледаемостта ще е рекордна. Във Великобритания например над 20 млн. души са гледали финала по телевизията, съобщи БиБиСи. Неофициални прогнози очакват общият брой зрители по света да е доста над 1 млрд. души.

Фактът, че Google е отчела най-големия си трафик в историята точно по време на мача, не е изненада. Първо много хора със сигурност са искали да гледат двубоя, но поради различни причини не са имали тази възможност. А Google предвидливо беше направила цяла секция с информация и резултати на живо в търсачката си. Потребителите имаха възможност да се абонират и да получават известия в реално време за избраните от тях отбори.

Това, в комбинация с продължилия възможно най-дълго мач, в чиято втора половина имаше няколко обрата, е идеалната „рецепта“ за генериране на огромен интерес и съответно трафик. Пичай не дава допълнителни данни, но изглежда, че инфраструктурата на Google не е имала проблем с допълнителното натоварване. Няма и оплаквания от потребители, като услугата не е отчела сривове поне в публично достъпните сайтове за мониторинг.

Google и ИТ гигантите като цяло традиционно се подготвят предварително за този тип събития и подсигуряват допълнителен капацитет именно в случай на неочаквано голям пик на потреблението. Отделно компанията има и специален екип за поддръжка на търсачката, който има специален достъп до най-важните елементи и функции за контрол и може да регулира платформата в случай на необходимост.

Очакванията са и другите големи интернет платформи да има рекорди. Финалът без изненади беше топ „тренд“ в Twitter. На 23-ти ноември Мъск беше споделил, че в рамките на този ден потребителите са пускали почти по 20 000 туита всяка секунда, които са били с тема световното по футбол. Динамичният финал е подобрил този рекорд значително, особено в последните минути.

Мъск допълва, че тогава са публикувани по 24 400 туита в секунда само по темата за финала. Най-обсъждан играч е Лионел Меси, а Аржентина е най-дискутираният отбор, следвана от Бразилия и Франция. Именно бразилците са най-активни с туитовете, следвани от японците.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !