Starlink на Илон Мъск излезе на печалба

Мария Иванова Последна промяна на 05 ноември 2023 в 11:40 1324 0

Starlink

Снимка ANIRUDH/Unsplash

Starlink

Главният изпълнителен директор на SpaceX - Илон Мъск обяви, че проектът на компанията за космически интернет - Starlink, е постигнал “равновесие на паричния поток” и вече работи на печалба. Милиардерът съобщи новината в притежаваната от него социална мрежа X (известна като Twitter), като допълни, че до следващата година Starlink ще е изстрелял по-голямата част от всички сателити, изпратени от Земята.

Въпреки че Мъск не уточни дали този резултат е постигнат на оперативна база или за определен период от време, по-рано тази година президентът и главен оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел заяви, че Starlink "е имал положителен паричен поток" през 2022 година.

А според съобщенията SpaceX е излязла на печалба от 55 млн. долара през първото тримесечие на 2023 година. В момента космическата компания се оценява на около 150 млрд. долара, а Starlink се разглежда като ключов икономически двигател за постигане на целите ѝ.

През 2020 г. Мъск заяви, че SpaceX би могла да направи първично публично предлагане (IPO) на Starlink, но само след като "ръстът на приходите е плавен и предвидим". По това време подразделението за сателитен интернет на компанията губи пари и основната му цел е била “да не фалира” през 2021 година.

Сега изглежда, че този критерий е изпълнен, което предполага, че може да се стигне до IPO. Не е ясно обаче кога Starlink ще стане публична компания, след като миналата година Мъск увери служителите си, че излизането ѝ на борсата вероятно ще е чак през 2025 г. или по-късно.

Днес глобалната комуникационна мрежа Starlink включва повече 5300 сателита, изстреляни с ракети на космическата компания на Мъск. Услугата стартира преди около три години, като първоначално беше насочена към потребителския пазар.

Неотдавна SpaceX заяви, че Starlink има над два милиона абонати и е разширила дейността си и на други пазари, включително в областта на националната сигурност, предприятията, мобилността, морското дело и авиацията.

През септември Wall Street Journal съобщи, че приходите на Starlink са достигнали 1,4 млрд. долара през миналата година, което е увеличение с над един милиард в сравнение с 2021 година. Наскоро системата от околоземни спътници влезе в светлините на прожекторите заради ролята си в международни конфликти като войната в Украйна и войната между Израел и Хамас.

Междувременно друг от стартъпите на Мъск - X.AI, се подготвя да се включи в ожесточената конкуренция в областта на изкуствения интелект. Милиардерът съобщи в X, че компанията ще пусне първия си AI "за избрана група" потребители и добави, че "в някои важни отношения той е най-доброто, което съществува в момента".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !