SpaceX изведе в орбита още 50 сателита за глобалната мрежа Starlink

Offnews Последна промяна на 27 февруари 2022 в 11:36 672 0

AAUjD2b

В края на тази седмица SpaceX изстреля от източното крайбрежие на САЩ двустепенната ракета за многократно използване Falcon 9 с 50 сателита Starlink на борда. Ракетата бе изстреляна от космическата база Вандерберг в Калифорния.

След по-малко от девет минути след изстрелването първата степен на Falcon 9 се завърна на Земята и извърши вертикално кацане върху безпилотната плаваща морска платформа Of Course I Still Love You, която бе оставена на около 100 километра е от калифорнийското крайбрежие. През това време втората степен продължи с извеждането на полезния товар в космоса. Примирително един час след изстрелването изкуствените спътници на сателитния интернет Starlink бяха изведени в орбита.

Това е четвъртото изстрелване и успешно кацане на една и съща четвърта степен на ракетата Falcon 9 на SpaceX.

Това събитие е вече третото за месец февруари по-отношение на сателитите за Starlink. На 3 февруари в орбита бяха изведени 49 космически апарата, като 40 от тях изгоряха в атмосферата на Земята поради изключително силната геомагнитна буря, която нагря атмосферата, в следствие на  което тя се разшири и сателитите изгоряха в нея. На 21 февруари в космоса бе изведена още една партида от 46 сателита, но този път в по-висока работа, за да бъде избегнато повтарянето на този инцидент.

Към днешен ден космическата компания на Илън Мъск разполага в космоса с над 2000 сателита Starlink.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !