SpaceX изгражда съзвездие от шпионски сателити за САЩ

Павлин Луканов Последна промяна на 19 март 2024 в 12:20 432 0

SpaceX

Снимка SpaceX

SpaceX изгражда съзвездие от шпионски сателити за САЩ

На всички ни е ясно, че Космосът се използва и за военни цели с извеждането в орбита на множество шпионски сателити например. Сега научаваме, че SpaceX изгражда мрежа от стотици шпионски сателити като част от секретен проект с американска разузнавателна агенция. За това потвърждават няколко запознати източника цитирани от Reuters.

Това е и част от задълбочаващата се връзка между космическата компания на милиардера Илон Мъск и агенции за национална сигурност. Мрежата се изгражда като част от договор на стойност 1.8 млрд. долара, подписан през 2021 г. с Националния разузнавателен офис (NRO), организация, която управлява шпионските сателити.

Проектът е за сателити в ниска околоземна орбита, които ще са в поддръжка за наземните сили. Ако програмата се осъществи успешно тя ще засили възможностите на САЩ да откриват бързо потенциални цели в световен мащаб. Интересно е да се отбележи и засилващото се доверие в частната компания, която често има противоречиви действия.

Договорът изглежда е под името Starshield и като част от него се предвижда извеждането в орбита на стотици сателити с възможности за заснемане на повърхността. Засега няма яснота кога се очаква новата мрежа да бъде въведена е експлоатация и дали и други компании са част от програмата.

От NRO потвърждават за наличието на мисия за разработка на сателитна система и партньорството си с други правителствени агенции, научни институции и компании. Сателитите могат да проследяват цели на земята и да споделят данните с разузнавателни и военни агенции. Така ще е възможно наличието на адекватна и своевременна информация за случващото се на повърхността.

Около 12 прототипа вече са изведени в орбита от 2020 г. насам заедно с други сателити чрез ракети Falcon 9 на SpaceX. Иначе Пентагонът е голям клиент на SpaceX, използвайки ракети Falcon 9 за изстрелване на военни товари в Космоса. Първият прототипен сателит е част от отделен договор на стойност около 200 млн. долара.

Планираната мрежа Starshield е отделна от Starlink, която вече има около 5500 сателита, предоставящи сателитен достъп до интернет. Иначе проектът за шпионски сателити ще достави едни от най-необходимите и желани възможности за САЩ, което би позволило по-бързото задействане на въоръжените сили според нуждите.

Един от източниците посочва, че „никой няма да може да се скрие“, коментирайки възможните способности на мрежата. Starshield е част от засилващата се конкуренция в сектора между САЩ и други държави за доминация в Космоса. Китай също планира подобна мрежа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !