Сателитният интернет Starlink на Илън Мъск може да се използва и за нещо съвсем друго

Offnews Последна промяна на 28 септември 2021 в 18:38 627 0

SpaceX satellite signals used like GPS to pinpoint location on Earth

Глобалният сателитен интернет Starlink, който постепенно се изгражда от космическата компания на Илън Мъск SpaceX, може да замени използваните от нас технологии за навигация и геопозициониране. Идеята бе предложена от университета на щата Охайо, който от своя страна се базира на изследване, публикувано в списание IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems.

Специалистите са пресметнали, че сателитите на Starlink могат с голяма точност да определят местоположението на различните обекти на Земята. Първите проведени експерименти показват, че точността на този метод е 7,7 метра, което е приблизително колкото GPS системата, която може да определя местоположението на различните обекти с точност от около 5 до 10 метра.

Директорът на Центъра за изследване на автоматизираните роботизирани транспортни средства със мултимодална навигация Зак Касас заяви, че глобалната сателитна система Starlink не е създавана с цел използване за навигация, но направените експерименти показват, че тя може изключително успешно да бъде използвана наравно с специализираните геолокационни системи. Касас е на мнение, че навигационните възможности на Starlink могат да бъдат използвани в областите, където е необходима висока надеждност и защита на информацията - тоест, най-вече при военните. Нещо повече, при Starlink ги няма тези уязвимости, които са типични за GPS, а сателитите на тази система са в много по-ниски орбити в сравнение с изкуствените спътници на GPS и е много по-трудно техните сигнали да бъдат заглушени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !