Qualcomm обяви, че ще предлага процесорите си за „всички компютри“

Стоян Ненов Последна промяна на 04 юни 2024 в 18:28 635 0

Snapdragon X Elite

Снимка Qualcomm

Snapdragon X Elite

Изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Амон обяви в началото на изложението Computex, че компанията му започва мащабна стратегия за трайно навлизане на пазара на персонални компютри (PC). Планът се казва „Прераждането на PC” и предвижда предлагане на процесори за всякакви PC, включително десктопи, съобщава Tom’s Hardware.

Досега процесорите на Qualcomm бяха предлагани предимно в базови лаптопи, които нямаха много възможности. Компанията обаче използва дебюта на новия клас Copilot+ PC, който Microsoft показа през май т.г., за да привлече нови партньори и да увеличи разнообразието от устройства и процесори.

Амон казва, че Qualcomm има сключени партньорства с всички големи производители на компютри. Това включва Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Microsoft и Samsung. Всички те ще предлагат разнообразни модели компютри с процесори на Qualcomm, като първите модели излизат на пазара още на 18-ти юни т.г. и може да се очакват над 20 устройства.

Всички те ще са Copilot+ PC и ще покриват изискванията на Microsoft. Това включва наличието на NPU (невронен процесор) с 45TOPS изчислителна мощ. Основният процесор в по-скъпите модели ще е Snapdragon X Elite. Амон твърди, че този чип предлага 2.6 пъти по-добра производителност на ват спрямо Apple M3 и 5.4 пъти в сравнение с Intel Core Ultra 7.

Освен това Qualcomm се похвали и с много по-ниска температура на загряване при интензивна работа. Компанията показа сравнение на два лаптопа – единия с Intel Core Ultra 7 115H, а другият е със Snapdragon X Elite. И двата са натоварени и снимани с термокамера. Моделът с X Elite показва значително по-малка зона с нагряване и по-ниска температура спрямо конкурента на Intel.

Амон твърди, че X Elite е и с 51% по-бърз спрямо Intel Core Ultra 9 185H при бенчмарк тестовете на Geekbench, като използва и 65% по-малко енергия. Той се представя по-бързо и при обикновена работа с популярните интернет браузъри, като отново записва значителни подобрения в зависимост от конфигурягията, включително и срещу AMD Ryzen 7 7840HS.

Компютрите със Snapdragon X Elite ще са оптимизирани и за Windows Copilot, като ще предлагат и емулатора Prism за инсталиране и използване на стандартни приложения и игри за x86 процесори. Междувременно и всички големи гейминг студия вече имат над 1200 готови игри за Snapdragon X Elite, като подготвят и още, включително и специални версии на ААА заглавия.

Qualcomm е убедена в дългосрочния успех на Snapdragon в PC сегмента. Амон вижда голямо бъдеще в Windows и Copilot. Според него изкуственият интелект ще преобрази компютрите, ще ги направи „незаменими“ за потребителите, особено, когато свикнат с предимствата на генеративния AI, които той ще им предложи за ежедневието им. И естествено, това ще е от голяма полза за Qualcomm, тъй като компанията иска да предлага хардуера, който да осигурява нужната мощ за AI услугите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !