Приходите от смартфони спадат с 3% на годишна база през третото тримесечие

Павлин Луканов Последна промяна на 23 декември 2022 в 09:30 1045 0

Smartphone prices

Снимка Counterpoint Research

Приходите от смартфони спадат с 3% на годишна база през третото тримесечие

Пазарът на смартфони е в отчетлива тенденция на спад през настоящата година. Очаквано това се отразява и на приходите в сектора, като сега благодарение на данните на компанията за пазарни анализи Counterpoint Research научаваме каква е ситуацията в тази насока през третото тримесечие на настоящата година.

Информацията сочи, че приходите спадат с 3% на годишна база до малко над 100 млрд. долара (183.69 млрд. лева). На фона на това има годишен ръст от 10% на средната продажбена цена на устройствата, което се отдава на по-голямата издръжливост на премиум сегмента. Той показва по-голяма устойчивост в условията на макроикономическа нестабилност. По-високата средна цена се отдава на рекордните доставки на 5G устройства, които представляват 46% от общите доставки и са значително по-скъпи от 4G моделите. По отношение на доставки, пазарът като цяло се свива с 12% на годишна база.

Анализаторите отчитат, че над 80 млрд. долара (146.95 млрд. лева) от приходите или 80% идват от 5G смартфони, спрямо 69% за същия период на миналата година. За същия период се отчита 10% спад при LTE моделите до 19 млрд. долара (34.9 млрд. лева). Преходът се ръководи основно от Apple, която взима над половината от приходите от 5F устройства, като над 95% от актуалните модели на компанията са с 5G.

Apple отчита 10% ръст в приходите от продажби на годишна база и 7% по отношение на средните продажбени цени. Това допринася и за цялостното увеличение на тозипараметър и се дължи отчасти на дебюта и успеха на серията iPhone 14, по-конкретно Pro моделите.

Samsung е вторият по големина доставчик за разглеждания период по отношение на генерираните приходи с ограничен ръст от 2% на средните продажбени цени. Това е на фона на почти двойно по-високи доставки на сгъваемите премиум модели от сериите Galaxy Z flip и Fold. Отчита се 27% ръст на приходите от 5G смартфони, но като цяло приходите на компанията намаляват с 5%.

Приходите на Xiaomi се увеличават с 4% спрямо третото тримесечие на миналата година, като по-значителната част от тях идват от ниския към среден ценови класове. Доставките на модели с цена над 300 долара (551 лв.) намаляват с близо 1.5%. има обаче значително изместване от класа под 200 долара (367 лв.) към ценовия диапазон между 200 долара и 299 долара (549 лв.). Като цяло средната продажбена цена за компанията расте с 14% до 205 долара (377 лв.).

OPPO, включвайки и OnePlus, бележи спад на средната цена и приходите от съответно 5% и 27% на годишна база. Основната причина за спада на приходите се отдава на намаляването на продажбите в Китай, които са причинени от ограниченията срещу разпространението на коронавируса. 40% от доставките през тримесечието са именно в Китай. Що се отнася до vivo, друга компания част от групата на BBK Electronics, над половината от доставките ѝ са в Китай, като приходите тук са с 43% по-малко на годишна база.

Долавя се тенденцията за ръст на приходите от премиум устройства и такива с 5G свързаност. Все още се усеща и влиянието на намалените доставки в Китай заради ограниченията въведени срещу разпространението на коронавируса.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !