Представиха евтини водородни горивни клетки с желязо вместо платина

Offnews Последна промяна на 26 април 2022 в 16:08 366 0

Captura-de-pantalla-2159

Горивните клетки от този тип преобразуват водорода в електрическа енергия, като при този процес се отделя единствено водна пара. Но внедряването на тези технология става твърде бавно предимно заради високата цена на един от основните компоненти - катализаторът, който се изготвя от платина. Сега международен научен екип съобщи, че е успял да замени скъпия и рядък метал с обикновено желязо.

Учените са създали катализатор, който се състои от желязо, въглерод и азот - евтини и достъпни вещества, които могат да се използват във водородните горивни клетки с  голяма мощност. Научната работа е публикувана в списание Nature Catalysis.

Към днешен ден около 60% от себестойността на водородната горивна клетка са платината на катализатора. За да станат тези захранващи елементи по-достъпни е необходимо тази цена да бъде намалена.

Учените са използвали съвсем нова технология с разпределени във въглеродната матрица отделни атоми желязо. Моноатомното желязо има съвсем други химични свойства в сравнение с обикновеното желязо. Когато всички атоми на този метал са на едно място, желязото е по-реактивно.

По този начин реакцията в горивната клетка протичат много по-активно и желязото изцяло замества скъпата платина. Лабораторните прототипи показаха, че моноатомният железен катализатор предлага същата производителност като платиновия.

Същата технология може да бъде използвана и при другите катализатори при химични реакции с участието на атмосферния кислород, вместо скъпите химични окислители каквито се използват например, при пречистването на отпадъчните води.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !