Портативно устройство преобразува без филтър солената вода в прясна

Offnews Последна промяна на 30 април 2022 в 18:34 488 0

Portable-desalination-768x432

Обикновено системите за обезсоляване използват филтри за изчистване на морската вода от солите, но тези филтри трябва да се сменят редовно. Изследователите от MIT изобретиха портативно устройство, на което не са необходими подобни филтри, а само малко електрическа енергия. Представеният прототип за един час пречиства над 300 милилитра вода, като консумацията на електрическа енергия е около 20 W на литър.

Прототипът е с размери на неголям куфар и консумира по-малко електрическа енергия отколкото зарядно устройство за смартфон. Това всъщност означава, че неговото захранване може да бъде осигурено от неголям преносим слънчев панел.

Вместо филтър се използва разработеният преди повече от 10 години метод за концентрационна поляризация на йоните. Идеята е морската вода да се напомпва с помощта на неголяма помпа през тесен канал между две мембрани с различен по полярност на електрическия заряд. Когато водата преминава през електрическото поле между тях, молекулите на солта, вирусите и бактериите са избутват в страничен канал. По този начин в основния резервоар остава изчистената и сравнително прясна вода, в която все още има известно количество йони на солта.

Това е причината водата да преминава през втората фаза на пречистване в модула за електродиализа, където се премахват и последните остатъци от сол. Въпреки че на този етап все пак се използва йонообменна мембрана, попадналите в нея соли лесно се премахват и тя може да се използва неколкократно.

Пречистената по този начин вода става за пиене и съответства на стандартите на СЗО.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !