Политика и технологии доминират търсенията на българите в Google през 2023 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 11 декември 2023 в 17:23 566 0

BG Google

Снимка Google

Политика и технологии доминират търсенията на българите в Google през 2023 г.

Политика и технологии доминират търсенията на българите в платформата на Google през 2023 г. Интернет гигантът публикува своя традиционен годишен списък с най-търсените думи за България, от които могат да се направят някои интересни изводи.

Думата „земетресение“ е лидер за изминалата година при общите заявки в Google Search. Това се обяснява с големия на брой природни феномени, които бяха регистрирани през 2023 г. Следват „Избори 2023“, като в този общ термин могат да влязат, както тези за Народно събрание от пролетта, така и местните от есента. Все още актуалната тема „Израел“ е на трета позиция, което е нормално предвид продължаващата война в Ивицата Газа. Кандидатът за кмет на София Ваня Григорова е на четвърто място и още една личност е на пета – починалият наскоро актьор от сериала „Приятели“ Матю Пери.

Изненадваща или може би очаквана се оказва най-търсената личност за изминалата година и това е кандидатът за кмет на София Ваня Григорова. Тя е следвана от вицепремиера и доскорошен еврокомисар Мария Габриел и новоизбраният кмет на столицата Васил Терзиев. Голямата ни звезда в шахмата Нургюл Салимова заема четвъртото място, а челната петица се допълва от Васил Божков.

Технологии и култура

Технологичните търсения са доминирани от чатботът ChatGPT, който се превърна в световен феномен при развитието на генеративния изкуствен интелект (AI). Следва последният модел смартфон на Apple iPhone 15. На трета позиция е още един чатбот – Character AI. При него се позволява създаването на аватари с помощта на изкуствен интелект, които да се персонализират и после да може да се комуникира с тях. Станалата печална със своя внезапен тест, системата за известия BG-Alert се нарежда на четвърто място.

Отличената с престижната международна награда “Букър” книга „Времеубежище“ на Георги Господинов води класацията сред книгите, изпреварвайки биографичните книги на Матю Пери, принц Хари и Лили Иванова.

Сред филмовите заглавия редом до нашумелите съперници през лятото „Опенхаймер” и „Барби” се нарежда българската лента „Чалга“. А най-търсеният концерт е бил този на групата Imagine Dragons, които посетиха България за първи път през 2023 г. Очакваният концерт през следващата година на Ед Шийрън заема второ място, като челната тройка се допълва от концерта на Графа. Разнообразните стилови предпочитания на българите проличават в класацията, в която място намират концертите на Николина Чакърдъкова, Софи Маринова, група “Молец” и пианиста Евгени Генчев.

Сред спортните събития традиционно преобладават футболните срещи на големите ни отбори, като тази година интерес са предизвикали и Световното първенство по футбол за жени, както и благотворителният „Мач на надеждата“, организиран от бившия капитан на националния ни отбор Стилиян Петров.

Най-търсените за всички времена

През 2023 г. Google празнува своя 25-и рожден ден, като технологичният гигант отбелязва това и с класация за най-големите търсения за всички времена.

Футболът, най-търсеният спорт в света, и Кристиано Роналдо, най-търсеният спортист, демонстрират любов към играта, която надхвърля границите. Статусът на Тейлър Суифт като най-търсения автор на песни подчертава дълбоката връзка, която хората изпитват към нейната музика, а оттам и един към друг.

Виждаме също така споделена човечност в най-търсеното запитване "как да помогнем": как да помогнем на хората. А емотиконът "сърце", най-търсеният емотикон, разкрива още една универсална тема: споделената ни нужда от любов и разбиране. Пълният списък по категории и дори години, можете да разгледате тук.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !