Подводният интернет кабел на Google ще свърже Того с Европа

Offnews Последна промяна на 21 март 2022 в 10:27 2453 0

Undersea Google internet cable

Подводният интернет кабел Equiano на Google ще свърже африканската държава Того с Европа. От компанията уточняват, че кабелът ще върви от Кейптаун, Южна Африка до Лисабон, Португалия.

Масивният оптичен кабел ще бъде първият на Google, който ще се движи от Африка до Европа и се очаква да осигури интернет свързаност на милиони хора от двата континента. Проектът ще бъде особено полезен в Того, където около 74 % от хората нямат достъп до интернет. Очаква се кабелът да достави 20 пъти повече интернет капацитет в региона.

Google започна да инвестира сериозно в подводен кабелен интернет преди близо десетилетие. Първият проект Unity (който се простира от Чикура, Япония до Редондо Бийч, Калифорния) влезе в експлоатация през 2010 година. Най-новият, Dunant, влезе в експлоатация през януари 2021 г. и минава от Вирджиния Бийч до френското крайбрежие.

Alphabet не е единственият технологичен гигант, който инвестира сериозно в подводни кабели. Миналия месец Meta обяви плановете си за изграждане на поне два трансатлантически подводни кабела до 2027 година.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !