Почти 60% всички продажби на PC ще са с изкуствен интелект към 2027 г.

Стефан Николов Последна промяна на 11 февруари 2024 в 18:11 1050 0

AI chip

Снимка Rawpixel.com/Unsplash

Почти 60% всички продажби на PC ще са с изкуствен интелект към 2027 г.

Търсенето на персонални компютри с изкуствен интелект ще започне да се увеличава още през тази година, пише TechSpot. Това са устройства с необходимия хардуер и софтуер за локално изпълнение на генеративни задачи с изкуствен интелект. Тази година те ще достигнат близо 50 млн. броя, но само след няколко години броят им се очаква да нарасне над три пъти.

Доскоро изпълнението на AI задачите на локална машина включваше CPU, GPU или комбинация от двете. Това не е много добре поради редица причини. Централните и графичните процесори не са оптимизирани за AI алгоритмите, така че използването им за тази цел може да повлияе на цялостната производителност на системата и да доведе до по-бързото изтощаване на батериите.

Невронните процесори (NPU), които вече си пробиват път в потребителските устройства, са специално проектирани да се справят с AI натоварванията, при това възможно най-ефективно. IDC очертава три класа компютри с изкуствен интелект с NPU. Първите са хардуерно съвместимите персонални компютри с изкуствен интелект. Те разполагат с NPU, който предлага производителност под 40 тераоперации в секунда (TOPS), и обикновено дават възможност за използване на функциите на изкуствения интелект в приложенията. Apple, AMD, Qualcomm и Intel активно доставят този вид чипове. Следват компютрите с изкуствен интелект от следващо поколение. Те ще включват NPU с производителност 40-60 TOPS и ще използват операционна система, ориентирана към изкуствения интелект, за да осигурят AI възможности за в цялата компютърна система. AMD, Qualcomm и Intel вече представиха чипове от тази категория, които трябва да започнат да се появяват по-късно тази година.

На трето място са авангардните компютри с изкуствен интелект. Те са тези, които предлагат над 60 TOPS производителност. Все още никой от производителите не е обявил продукти, които да попадат в тази категория, но тяхната поява се очаква през следващите години. Трябва да се отбележи, че последната прогноза на IDC не отчита новите усъвършенствани персонални компютри с изкуствен интелект, но те навярно ще бъдат включени в бъдещите актуализации.

IDC очаква доставките на компютри с цялостната хардуерна поддръжка на изкуствен интелект да нараснат рязко през следващите две години, преди да се появят компютрите с изкуствен интелект от следващо поколение. Изследователската компания смята, че до 2027 г. доставките на следващото поколение компютри с изкуствен интелект все още ще бъдат двойно по-големи от тези на персоналните компютри с цялостна хардуерна AI поддръжка. IDC заяви още, че много от тези системи първоначално ще се продават на бизнес клиентите, но потребителите също имат какво да очакват, включително нови инструменти за създаване на цифрово съдържание и компютърни игри с изкуствен интелект.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !