Обвиниха Disney за използване на генеративен AI в своите плакати

Според професионални дизайнери визията на втория сезон на "Локи" е направен от изкуствен интелект

Стефан Николов Последна промяна на 16 октомври 2023 в 10:00 1001 0

Loki 2

Снимка Disney/Marvel

Според професионални дизайнери визията на втория сезон на "Локи" е направен от изкуствен интелект

В началото на октомври илюстраторката Катриа Раден публикува в социалната мрежа X плаката за продължението на "Локи", като заяви, че при внимателно вглеждане в него се виждат всички признаци на използване на изкуствен интелект (AI) – например в размитите елементи на цифрите на часовника, поставен на заден план.

Творческата общност е обезпокоена, че генераторите на изображения с изкуствен интелект се обучават по техните произведения без тяхното съгласие и в крайна сметка могат да бъдат използвани, за да заменят хората на изкуството. Преди това Disney получи отпор във връзка с използването на генеративен AI в друга поредица на Marvel - "Secret Invasion", въпреки че студиото настояваше, че използването на AI инструментите не е ограничило ролята на истинските дизайнери в проекта.

Под публикацията на Раден няколко души отбелязаха, че фонът на плаката изглежда съвсем като идентичното изображение от Shutterstock, озаглавено "Surreal Infinity of Time, Spiral, Space, Antique" (Сюрреалистична безкрайност на времето, спирала, пространство, античност), със съвсем същите размити елементи на числата.

Потребителят @thepokeflutist, който е закупил изображението, споделя, че то е публикувано в Shutterstock по-рано тази година и не съдържа метаданни, които да потвърждават произхода му. Въпреки това няколко инструмента за сканиране, които са проверили изображението, са го определили като създадено от изкуствен интелект.

Изданието The Verge ни напомня, че според правилата на Shutterstock платформата не лицензира съдържание, създадено от изкуствен интелект (с изключение на собствения инструмент на Shutterstock), което означава, че сайтът може да потвърди авторството и съответно собствеността си върху цялото предоставено съдържание. Shutterstock все още не е отговорил дали изображението на часовника нарушава неговите правила.Стоковите изображения, създадени с помощта на изкуствен интелект, са истинско предизвикателство за много творци.

"Много трудолюбиви художници се издържат от лицензирането на снимки и илюстрации в уеб сайтовете. Не считам, че заместването им с технологично генерирани изображения, базирани на масова експлоатация и кражба на заплати, е по-етично от замяната на собствените служители на Disney", отбелязва Раден.

Не е известно дали генеративният изкуствен интелект е бил използван за създаването на другите рекламни материали на втория сезон на "Локи. Някои от потребителите на X предположиха, че инструментът е помогнал за поставянето на миниатюрните фигури в изображението, като отбелязаха нелепото им позициониране.

Съществува аргументът, че тъй като изображението на часовника, използвано за Локи, не е обозначено като генерирано от изкуствен интелект от Shutterstock, Disney може и да не е наясно с произхода му. Само че грешките, присъстващи в стоковото изображение, са съвсем лесни за забелязване от професионалните графични дизайнери, така че включването на подобни артефакти в рекламния плакат не е никак добър знак за дизайна, процеса на редактиране и изобщо имиджа на Disney.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !