Nvidia ще прави нов чип за изкуствен интелект всяка година

Павлин Луканов Последна промяна на 23 май 2024 в 18:20 944 0

Nvidia

Снимка Nvidia

Nvidia ще прави нов чип за изкуствен интелект всяка година

Един от най-големите печеливши от революцията в сферата на изкуствения интелект безспорно е Nvidia. Компанията жъне плодовете на бизнеса си с чипове за системите в основата на съвременните големи езикови модели. Благодарение на това печалбите на Nvidia достигнаха 14 млрд. долара за едва едно тримесечие.

Междувременно главният изпълнителен директор на компанията, Дженсен Хуанг, заяви намеренията на Nvidia да въведе чипове с нов дизайн всяка година, а не както досега веднъж на две години. В рамките на конферентен разговор свързан с финансовите резултати той разкри, че след Blackwell следва още един чип, като се навлиза в ежегоден ритъм.

Досега Nvidia пускаше нов чип приблизително на две години, включително Ampere през 2020 г., Hopper през 2022 г. и Blackwell през 2024 г. Един от най-популярните чипове, H100 е част от поколението Hopper, а B200 използва архитектура Blackwell. Интересно е да се отбележи, че някои от тези архитектури са и в основата на графични процесори предназначени за гейминг.

По данни на анализатора Минг-Чи Куо, следващата архитектура, която е под името Rubin, ще се появи през 2025 г. С нея ще бъде пуснат R100. Хуанг споделя още, че Nvidia ще ускори разработката и на всички останали чипове, които са планирани, включително за централни процесори, графични и за мрежови продукти. По негови думи се задава огромен набор от чипове.

Хуанг разкрива, че новото поколение чипове за изкуствен интелект на Nvidia са електрически и механично обратно съвместими и могат да използват вече разработен софтуер. Така потребителите ще могат лесно да преминат от H100 към H200 и B100 в съществуващите си центрове за данни.

Очакванията на компанията са, че търсенето ще надвишава предлагането още известно време докато върви прехода към H200. Според Хуанг следващата компания, която стигне до голямо плато ще анонсира голям пробив в сферата на изкуствения интелект, а след това подобренията ще са минимални.

В ход е и промяна по отношение на най-големите клиенти, като тежестта вече преминава в автомобилния сектор, който изгражда нови центрове за данни. Посочва се, че Tesla са направили покупка за 35 000 графични процесора H100, за да може да обучи системата си за напълно самостоятелно шофиране. Освен това компании като Meta продължават да са сред големите клиенти.

Някои от клиентите на Nvidia имат планове за покупката на над 100 000 графични процесора H100, а конкретно Meta цели да има работещи над 350 000 от тях до края на годината.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !