Nvidiа очаква AI да пренапише бъдещето и ускорява разработката на чипове

Стоян Ненов Последна промяна на 03 юни 2024 в 17:23 392 0

Основателят и изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви, че светът е на прага на голяма промяна в сферата на технологиите

Снимка Nvidia

Основателят и изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви, че светът е на прага на голяма промяна в сферата на технологиите

Основателят и изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг обяви, че светът е на прага на голяма промяна в сферата на технологиите. „Комбинацията на AI и ускорени изчисления ще пренапише бъдещето“, казва Хуанг по време на речта си в началото на изложението Computex в Тайпе.

„Бъдещето на изчисленията е в ускорителите. С нашите иновации в AI и ускорените изчисления, предизвикваме границите на възможното и движим следващата вълна технологични разработки“, допълва Хуанг.

Nvidia успешно се позиционира като един от лидерите в сферата на хардуера за AI. Компанията разработва и продава най-популярните процесори за AI изчисления, като казва, че сега ще ускори разработката им. Досега Nvidia предлагаше AI чипове веднъж на две години. Вече можем да очакваме нови модели всяка година и компанията дори обяви името на следващата платформа.

Тя ще се казва Rubin, като ще предложи нови графични процесори, нов централен процесор с името Vera и подобрена мрежова свързаност чрез NvLink 6, CX9 SuperNIC и X1600 суитч. Rubin ще наследи Blackwell, която беше представена преди едва три месеца и тепърва започва да излиза на пазара. Това показва сериозната конкуренция, като Nvidia постепенно ще усеща все по-голям натиск от AMD, Intel, Qualcomm и другите производители, които също искат да си извоюват по-добро място.

„Ускорените изчисления са и устойчиви изчисления“, казва Хуанг. Той изтъква, че комбинацията от графични и централни процесори, позволява ускоряване на изчисленията с до 100 пъти, като същевременно консумацията на електричество се увеличава само три пъти. Резултатът е 25 пъти по-голяма производителност на ват спрямо използването само на обикновени централни процесори, допълва той. „Колкото повече купувате, толкова повече спестявате“, казва Хуанг.

Nvidia се похвали и с широкото приемане на мрежова платформа Spectrum-X. Тя вече има подкрепата на ASRock Rack, Asus, Gigabyte, Dell, Hewlett Packard Enterprise, Lenovo, Pegatron и няколко други компании, които ще я интегрират в своите устройства. Системата е специално разработена за AI и предлага 1.6-кратно подобрение на мрежовата производителност за генеративен AI спрямо традиционната Ethernet свързаност. И Spectrum-X също преминава на ежегоден цикъл на обновяване.

Компанията ще „атакува“ и AI PC сегмента. Тя показа нови технологии за Nvidia RTX, които да оптимизират едноименните видеокарти в работата им с AI алгоритми. AI системи също така ще помагат и за максималното оползотворяване на хардуера за други цели. Асистентът Project G-Assist например ще помагат за „контекстуалното осъзнаване“ на приложенията и игрите и ще комбинира данни от тях с гласови или текстови команди от потребителя/геймъра, за да генерира конкретен отговор и да подобрява представянето на играча. Също така системата ще може да анализира хардуера и приложението или играта и да подбира най-добрите настройки и дори автоматично да овърклоква системата до безопасни стойности за максимална производителност за конкретната игра.

Nvidia обяви и партньорство с Microsoft, което ще позволи на двете компании да сближат разработките си. Това включва и възможност за GPU ускорение на Copilot и използването на хардуера за подобрена производителност за обработката на малки езикови модели в рамките на компютъра.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !