Nvidia: Ниските цени на видеокартите вече са в миналото

Стефан Николов Последна промяна на 24 септември 2022 в 11:18 1551 0

Nvidia Jason Huang

Снимка Nvidia

Nvidia Jason Huang

Nvidia официално потвърди това, което повечето технологични специалисти подозираха - графичните процесори са скъпи и компанията няма никакви намерения да намалява тяхната цена. По време на среща с медиите главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуанг заяви, че Законът на Мур е вече мъртъв и според него в перспектива цените на графичните процесори непрекъснато ще нарастват.

Преди няколко дни Nvidia представи видеокартите GeForce RTX 4090 с цена $1599, RTX 4080 с 16 GB буферна памет при цена $1199 и RTX 4080 с 12 GB, която струва $899. Пазарните анализатори веднага обявиха тези цени за прекалено високи. Основно, покрай поевтиняването на графичните карти през последните няколко месеца след края на криптовалутния бум и предлагането на такива втора ръка.

Като отговор на засиленото предлагане, още в края на месец август се появи информация, че AMD и Nvidia ще понижат цените на своите продукти, за да останат конкурентни. Очакванията бяха, че видеокартите на втората компания ще поевтинеят с повече от тези на основния ѝ конкурент.

Действително, в началото на месец септември американските търговци рязко намалиха цените на високия клас продукти от серията Nvidia RTX 3090 Ti и RTX 3080 Ti. Първата се предлага на практика на половин цена, а втората поевтиня до нивото на базовата си версия. Всъщност още в началото на лятото цената на повечето графични карти на тези две компании вече бяха по-ниски от препоръчителните цени на производителите. Въпреки това продажбите на тези устройства останаха твърде ниски.

"Законът на Мур е вече мъртъв и идеята, че цената на графичните процесори ще пада е вече в миналото" - подчерта главният изпълнителен директор на Nvidia. "Днес няма как според Закона на Мур на всеки две години да се осигурява двойно по-висока производителност при почти същите разходи или да се осигурява същата производителност при двойно по-ниска цена. Поевтиняването на чиповете остана в миналото".

Законът на Мур, по-точно двата Закона на Мур, всъщност са емпирично наблюдение на реално съществуваща тенденция за удвояване производителността на чиповете на всеки две години, като в същото време не се наблюдава двойно увеличение на тяхната цена. Дженсен Хуанг от своя страна заяви, че основните причини за големия ръст на цените на графичните процесори са цената на тяхното производство и забавянето ръста на изчислителната мощност.

По време на своята презентация, на която Nvidia представи новите видеокарти GeForce RTX поколение 4000, компанията заяви, че новите графични карти са от 2 до 4 пъти по-производителни от предходните модели. Специалистите направиха твърде скептични изказвания, че обикновено ръстът на производителността от поколение на поколение е около 35-40%. Във връзка с това Nvidia заяви, че "RTX 4090 осигурява увеличение на производителността от 2 до 4 пъти чрез съчетаване на най-нови хардуерни и софтуерни методи".

Дженсен Хуанг допълни, че подобно повишаване на производителността няма как да не струва скъпо и в бъдеще тази тенденция ще се запази, понеже има голямо поскъпване на полупроводниковите пластини, на литографските процеси, както и забавяне в ръста на производствените процеси. Хуанг подчерта, че новите GPU с архитектура Ada Lovelace са "монументално по-добри, извън всякакви класации по-добри".

Малко е тъжно да чуем, че цените на графичните процесори, а съответно и на видеокартите, ще продължат да нарастват, но от друга страна те започнаха да предлагат наистина много висока производителност, която ще доведе до създаването на много по-добри компютърни игри, нов софтуер за обработка на изображение и видео и още много други.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !