Nvidia и Microsoft ще направят гигантски суперкомпютър за изкуствен интелект

Стоян Ненов Последна промяна на 18 ноември 2022 в 16:21 1165 0

Nvidia Microsoft AI

Снимка Nvidia

Nvidia и Microsoft ще направят гигантски суперкомпютър за изкуствен интелект

Nvidia и Microsoft обявиха съвместен проект за изграждането на огромен клауд компютър, който ще се използва за изкуствен интелект (AI). Машината ще използва комбинация от „десетки хиляди“ графични процесори на Nvidia и клауд услугата Azure на Microsoft, съобщава Nvidia.

Компанията допълва, че проектът е част от многогодишно споразумение за партньорство със софтуерния гигант. Целта е да се създаде един от най-мощните AI суперкомпютри в света, който да може да се използва за множество задачи и проекти. Сред тях ще е и възможност други корпорации да обучават, разгръщат и използват изкуствен интелект, включително с мащабни модели и бази данни.

Суперкомпютърът ще е достъпен през клауд услугата Azure. Той ще може да се използва чрез виртуални машини, които клиентите да мащабират според нуждите си. Системите ще са оптимизирани за обработка на умни алгоритми и ще разчитат на два графични процесора – Nvidia A100 и H100. Те ще използват и мрежовата инфраструктура Nvidia Quantum-2, която е с технология InfiniBand и достига 400Gb/s. Софтуерът Nvidia AI Enterprise ще е добавен към платформата, за да улесни използването на машините.

Microsoft Azure ще предлага скалируемите виртуални машини, като те ще могат да се използват и за научни цели. Платформата ще поддържа и модели като Megatron Turin NLG 530B, които Nvidia описва като основата за самообучаващи се алгоритми без надзор, които могат да създават текст, програмен код, цифрови изображения, видео и аудио. Това е т.нар. генеративен изкуствен интелект. Проектът включва и технологията DeepSpeed на Microsoft за оптимизиране на алгоритмите.

Предимството на клауд суперкомпютъра е, че всеки клиент ще може да използва виртуална машина, която да е конфигурирана според конкретните му нужди. Това включва и едновременното използване на хиляди графични процесори в един клъстер за обучение на езикови модели, алгоритми за препоръки и др.

„Изкуственият интелект зарежда следващата вълна от автоматизация в корпорациите и индустриалните компютърни системи, като позволява на компаниите да постигат повече с по-малко докато се справят с икономическата несигурност. Нашата съвместна работа с Nvidia отключва най-скалируремата суперкомпютърна платформа в света, която дава AI технологии от най-висок клас за ползвателите на Microsoft Azure”, коментира Скот Гутри, изпълнителен вицепрезидент на Cloud + AI Group в Microsoft.

Генеративният изкуствен интелект се превръща във все по-гореща тема в бранша. Вече има няколко подобни големи платформи, включително DALL-E, Stable Diffusion и други. Те могат да създават видео по текстово описание, да синтезират гласове и др. Това ще бъде голяма тема в света на технологиите, като несъмнено ще провокира и нови дебати за регулации и мерки за справяне с потенциални злоупотреби. Засега самите компании, които разработват технологиите, казват, че няма поводи за притеснение, но какво ще се случи в по-голяма степен зависи от тези, които тепърва ще използват услугите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !